Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat wanbetalers wel de zorgtoeslag krijgen uitbetaald zonder dat zij hun zorgpremie voldoen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z-K-U-2757331

9 mei 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat wanbetalers wel de zorgtoeslag krijgen uitbetaald zonder dat zij hun zorgpremie voldoen (2060709520).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht dat wanbetalers wel de zorgtoeslag krijgen overgemaakt zonder dat zij hun zorgpremie voldoen?

Antwoord 1
Ja

Vraag 2
Is deze berichtgeving waar? Zo ja, om hoeveel gevallen gaat het? Wat gaat u eraan doen om deze wantoestand effectief en per direct te bestrijden?

Antwoord 2
Ja, wanbetalers krijgen inderdaad hun zorgtoeslag overgemaakt ook al voldoen zij hun premie niet. Uit recente cijfers van het College voor Zorgverzekeringen blijkt dat op 1 januari 2007 ongeveer 240.000 mensen als wanbetaler stonden geregistreerd. Een deel hiervan ontvangt ook zorgtoeslag. Het is niet duidelijk om hoeveel mensen het gaat. De Belastingdienst controleert alleen of iemand al dan niet verzekerd is alvorens tot uitkering van de zorgtoeslag over te gaan en heeft geen zicht op het betalingsgedrag van verzekerden. De Belastingdienst betaalt zorgtoeslag aan burgers om ze in staat te stellen hun zorgpremie te betalen. De zorgtoeslag waarborgt dat niemand een groter deel van zijn inkomen aan ziektekostenpremie hoeft te betalen dan wat aanvaardbaar wordt geacht. Indien de (gestandaardiseerde) premielasten daar boven uitstijgen komt het desbetreffende huishouden in aanmerking voor compensatie via de zorgtoeslag; er is echter geen sprake van een geoormerkt bedrag. Het is de taak van de zorgverzekeraar om de zorgpremie te innen. De zorgverzekeraar sluit namelijk een overeenkomst met de verzekeringnemer, die de verzekeringnemer ertoe verplicht premie te betalen. In de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel “verzwaren incassoregime premie en andere maatregelen zorgverzekering” ben ik nader ingaan op de wenselijke vervolgmaatregelen in de aanpak van wanbetalers.