Genetica centraal tijdens gastles biologie

Een gastles over genetica gegeven door de minister van onderwijs? Het overkwam 27 leerlingen van het examenjaar vmbo aan het Meridiaan College in Amsterdam.

Maandag 7 mei gaf minister Plasterk een uur lang les over een van zijn favoriete onderwerpen.

De leerlingen bleken goed op de hoogte zijn van de stof. Niet gemakkelijke termen als mutatie, homo- en heterozygoot, dominant en recessief gen waren niet onbekend bij de meesten.

Opvallend was dat er vooral meisjes in de klas zitten: 24 meisjes tegenover slechts drie jongens. Sommigen hebben al vaste plannen voor de toekomst. Ze willen doorstuderen tot apothekersassistente, medisch analist of zelfs advocaat.

Na de les sprak de minister nog een uur met leerlingen en docenten over het reilen en zeilen van hun school. De meeste leerlingen zijn tevreden en gaan graag naar school. De docenten willen vooral meer assistentie in de klas zodat ze zich kunnen concentreren op de les.

Het Meridiaan College is een vmbo-school voor de gemengde en theoretische leerweg. In het eerste jaar heeft de school tevens een havo kansklas, bedoeld voor leerlingen met een gemengd vmbo-t/havo-advies.