Nederland komt belofte schuldsanering Nederlandse Antillen na

Nederland houdt zich aan de afspraken van de slotverklaringen van oktober en november 2006 en de overgangsverklaring van februari 2007. Hetzelfde geldt voor de schuldsanering van de Nederlandse Antillen, als het Land en de eilanden van de Nederlandse Antillen ook de afspraken uit de slot- en overgangsverklaringen nakomen.

Het oplopende begrotingstekort in Nederland is voor het Kabinet-Balkenende III dan ook geen reden om te tornen aan de schuldsanering van de Antilliaanse overheidsschulden, zoals op 2 november 2006 is overeengekomen in Den Haag. De hele schuldsanering, voorkomend uit het slotakkoord, zal deze maand in de eerste suppletoire begroting 2007 verwerkt worden.

Recente berichten in de lokale media, die de suggestie wekken dat de schuldsanering op losse schroeven is komen te staan, zijn bezijden de waarheid. Dat de schuldsanering niet terug te vinden is in de begroting van 2007 klopt wel. De reden hiervan is dat de Rijksbegroting 2007 in september 2006 is opgesteld, dus nog vóór de Slotakkoorden voor de BES-eilanden enerzijds en Curaçao en Sint Maarten anderzijds.

Bij de eerste verslaglegging van het begrotingsjaar 2006 aan het Nederlandse Parlement (de voorlopige rekening 2006) zijn de kosten opgenomen van de schuldsanering, zoals die voortvloeien uit de afspraken gemaakt op 12 februari 2007 op Sint Maarten. In de loop van deze maand worden de bedragen van de gehele schuldsanering toegevoegd aan de Nederlandse begroting.