Werkbezoek aan Rotterdamse haven

Beelden van containeroverslag in Rotterdamse haven.

Minister Eurlings: 'Ik denk dat heel weinig mensen beseffen wat hier gebeurt.'

Staatssecretaris Huizinga: 'De containervracht, dat wordt alleen maar meer.'

Beelden van aankomst van Eurlings en Huizinga per helikopter.

Minister Eurlings: 'Dag en nacht deze operatie, verreweg de grootste haven van Europa, één van de allergrootste in de wereld. En dat terwijl wij weten dat het vervoer over de zee alleen nog maar gaat toenemen. Dus hier liggen al tienduizenden banen. Nederland draait rond zo'n haven van Rotterdam, onze economie. En het wordt in de toekomst alleen nog maar meer. Dus het is van heel erg groot belang dat wij ervoor zorgen dat die grote extra vervoersstroom die onherroepelijk gaat komen, tussen China en India aan de ene kant en Europa aan de andere kant, dat we die naar Rotterdam halen. En dat die niet afbuigt naar de concurrerende havens van Europa.'

Beelden van bezoek aan containervrachtschip en verkeerspost van het havenbedrijf Rotterdam.

Staatssecretaris Huizinga: '‘t Is gezegd, bij één of twee procent mondiale groei verdubbelt de vracht van de containers. Dus er komen er ongelooflijk veel aan. En voor die enorme hoeveelheden die hier staan is één binnenschip wat maar een paar containers kan vervoeren gewoon te klein. Dus we moeten echt zoeken naar methodes waarop we grotere binnenschepen die de containers op kunnen nemen en mogelijk dat het dan op een andere plek overladen moet worden naar kleinere schepen. Maar dat is bijvoorbeeld één van de dingen die ik denk, ja daar moeten we echt serieus naar gaan kijken.'