Werkbezoek binnenvaart bij Nijmegen

Staatssecretaris Huizinga stapt uit de dienstauto en wandelt naar de verkeerspost langs de Waal bij Nijmegen.

Staatssecretaris Huizinga: 'Ik ben begonnen met een bezoek aan de verkeerstoren hier en die staat heb ik begrepen bij het drukste binnenvaartpunt in de hele wereld. De schepen die blijven hier maar varen langs dit kruispunt. Dus dat de verkeerstoren hier staat is ook heel goed. De veiligheid is een stuk verhoogd sinds die hier staat heb ik begrepen.'

Staatssecretaris Huizinga krijgt in de verkeerspost uitleg van de verkeersleider. Vervolgens wandelt zij naar de kade en stapt aan boord van een vaartuig van Rijkswaterstaat.

Staatssecretaris Huizinga: 'Ik ben hier op een boot gestapt en toen zijn we naar twee binnenvaartschepen gegaan, een groot containerschip en een schip dat met zout vaart. Het was ongelofelijk goed om met de schippers te praten en op zo'n schip te zijn.'

Huizinga gaat aan boord van een binnenvaartschip dat op de Waal vaart en wordt verwelkomd door de schipper en zijn vrouw.

Schipper: 'Je zit met een hoop componenten tegenwoordig. De Rotterdamse haven die moet er wat aan doen, het is druk in de Rotterdamse haven. Er moet dringend capaciteit bijkomen.'

De staatssecretaris gaat aan boord van een ander binnenvaartschip.

Staatssecretaris Huizinga: 'Degene die met het containerschip voer vertelde dat het in de haven in Rotterdam echt lastig is voor de binnenvaartschepen. Dat heb ik ook tijdens mijn bezoek daar van de haven zelf begrepen. Dat is echt iets waar een oplossing voor gevonden moet worden, daar moeten we naar kijken. Een andere opmerking die ik hoorde was dat het lastig is Nederlandse jongeren te interesseren voor de binnenvaart, dus ook dat is iets om naar te kijken, want de binnenvaart is echt een sector die toekomst heeft, ook voor jongeren.'