Antwoorden op kamervragen van Cramer en Wiegman over wanbetalers in de zorgverzekering

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z-K-U-2761262

10 mei 2007

Antwoorden van minister Klink, mede namens de staatssecretaris van Financiën, op kamervragen van de Kamerleden Cramer en Wiegman (ChristenUnie) over wanbetalers in de zorgverzekering (2060710930).

Vraag 1

Kent u het bericht ‘Politiek aan zet voor wanbetalers zorgverzekering’? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Kunt u bevestigen dat per 1 juli a.s. een grote groep mensen onverzekerd zal raken, doordat verzekeraars vanaf die datum hardnekkige wanbetalers mogen royeren? Zo ja, hoe groot is deze groep en wat zijn de oorzaken voor wanbetaling?

Vraag 3

Bent u voornemens vóór 1 juli a.s. met een oplossing te komen, waardoor de betreffende groep wanbetalers niet onverzekerd raakt?

Antwoorden 2 en 3

Op dit moment beraad ik mij op maatregelen die kunnen worden getroffen om te voorkomen dat op 1 juli a.s. wanbetalers in grote getale geroyeerd zullen worden. Ik heb uw Kamer over de uitkomst hiervan bij gelegenheid van de nota naar aanleiding van het verslag inzake het wetsvoorstel Verzwaren incassoregime premie en andere maatregelen zorgverzekering (Kamerstukken II, 2006/07, nr. 30918) nader geïnformeerd.

Vraag 4

Bent u voornemens vóór 1 juli a.s. de maatregel uit het regeerakkoord in te voeren, waarbij de zorgtoeslag al vooraf verrekend wordt met de zorgverzekeringspremie?

Vraag 5

Bent u voornemens deze maatregel ook verplichtend op te leggen aan wanbetalers?

Antwoorden 4 en 5

Zoals ik in mijn antwoord op vraag 2 en 3 heb aangegeven ben ik in de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel “Verzwaren incassoregime premie en andere maatregelen zorgverzekering” nader ingegaan op de wenselijke vervolgmaatregelen in de aanpak van wanbetalers. Ik ben thans bezig de mogelijkheden in kaart te brengen voor de uitwerking van de maatregelen die in het coalitieakkoord zijn aangegeven ter zake van de zorgtoeslag bij wanbetalers.


1) Financieel Dagblad, 27 maart 2007