Expertisecentrum Identiteits-en Documentenfraude Schiphol

Toespraak minister Hirsch Ballin van Justitie bij het bezoek aan het Expertisecentrum Identiteits-en Documentenfraude op 9 mei 2007

Dames en heren,

Dank u voor dit hartelijke welkom. Dat zal te maken hebben met mijn late komst hier op Schiphol. Mensen die lang vertraging hebben gehad valt meestal een zelfde hartelijk welkom ten deel. Dank daarvoor.

We zijn hier bijeen voor de opening van het Expertisecentrum Identiteits-en Documentenfraude (het EC-ID). Een zeer belangrijke stap op weg naar een nog veiliger Nederland.

We worden als samenleving geregeld geconfronteerd met identiteitsfraude. In de strafrechtsketen bijvoorbeeld. Mede daarom hebben we nu een Protocol opgesteld (PROGRIS) waarin staat beschreven hoe identiteitsdocumenten, foto's en vingerafdrukken moeten worden gebruikt en identiteiten vastgesteld. Zodat de persoon die als verdachte de strafrechtsketen binnenkomt, ook daadwerkelijk dezelfde persoon is die uiteindelijk de keten weer verlaat.

We moeten zorgvuldig de identiteit vast kunnen stellen van iedereen die zich op Nederlands grondgebied begeeft. Dat is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van burger en overheid, maar ook essentieel voor het vertrouwen binnen het maatschappelijk verkeer: dat we af kunnen gaan op iemands gepresenteerde identiteit. Dit geldt dus niet alleen voor de strafrechts- of de vreemdelingenketen, maar strekt zich ook verder uit, zowel in de publieke sector als in de private sector.

Het EC-ID wordt hét landelijke verzamel- en aanspreekpunt op het gebied van identiteits- en documentenfraude. Hier worden kennis en expertise gebundeld. En vanuit deze plek gaan we ook een extra impuls geven aan een betere samenwerking tussen de diverse opsporings- en handhavingsdiensten. Daarnaast zal het EC-ID advies geven aan beleidsorganen, en innovatieve oplossingen zoeken op het gebied van identiteits- en documentenfraude.

Een ambitieus project met een flinke klus voor de boeg dus. We hopen informatie te verzamelen en expertise op te bouwen op het gebied van Biometrie, Research en Developing. Maar de rol van het EC-ID gaat verder dan alleen het bedienen van het district Schiphol. Landelijke ondersteuning aan de gehele KMar organisatie en politiële diensten staan centraal. En het EC-ID zal ook internationale samenwerking stimuleren voor het uitwisselen en ondersteunen van documentenexpertise en Alerts.

Daarbij zal worden samengewerkt met vele partners. Geen “Partners in crime”, maar “Partners against crime”. En dan heb ik het niet alleen over de organisatieonderdelen van de KLPD. Ook de Fiscale Inlichtingen-en Opsporingsdienst (FIOD), de Sociale Inlichtingen-en Opsporingsdienst (SIOD) en het Bureau Documenten van de IND in Zwolle zijn belangrijke samenwerkingspartners van het EC-ID. En er bestaat een nauwe relatie tussen de dNRI en het EC-ID. We gaan er hard aan werken om hun informatie-uitwisseling goed te organiseren.

Ondertussen wordt ook op het Ministerie hard gewerkt aan een beleidskader voor de bestrijding van identiteitsfraude. De aanpak van identiteitsfraude binnen de Vreemdelingenketen wordt daarin meegenomen en de kennis en inzichten van het EC-ID zijn daarbij voor ons erg waardevol. Ik hoop dan dus ook dat we vruchtbaar en plezierig blijven samenwerken.

Want, dames en heren, daar gaat het natuurlijk toch altijd weer om bij de bestrijding van criminaliteit en ons streven naar een veiliger Nederland: samenwerking.

Er werken veel goede mensen bij de diensten, velen daarvan ken ik inmiddels en heb ik vandaag ook weer gezien. Bij het EC-ID zult u samen met andere capabele mensen uw krachten bundelen, zodat we identiteits- en documentenfraude krachtig kunnen aanpakken.

Ik op mijn beurt zal uw samenwerking nauwlettend volgen en waar mogelijk stimuleren. Daarvoor is natuurlijk nodig dat we af en toe zelf ook een kleine inspanning verrichten. Ik zal daarom beginnen met het goede voorbeeld te geven door mijn paspoort af te staan voor de opening van het EC-ID. Binnen deze omgeving van Schiphol ben ik dat ook wel een beetje gewend.

Dank u.