Antwoorden op kamervragen van Agema over het financiële voordeel dat een klein bestuur in ziekenhuizen oplevert

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2765137

Antwoorden van minister Klink op de Kamervragen van het lid Agema (PVV) over het financiële voordeel dat een klein bestuur in ziekenhuizen oplevert (2060712640).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht1) dat ziekenhuizen, die worden geleid door één bestuurder, financieel beter presteren dan ziekenhuizen met meer bestuurders, terwijl de tendens is dat steeds meer ziekenhuizen juist grote besturen hebben? Zo ja, wat gaat u ondernemen om deze tendens te keren?

Antwoord 1
Ik heb het bericht gelezen. U spreekt mij vervolgens aan op een verantwoordelijkheid (i.c. voor de inrichting van de organisatie van een ziekenhuis) waarvan u veronderstelt dat ik die heb. Dat is echter een misverstand.
De ziekenhuizen zijn privaatrechtelijke organisaties die als hoogste orgaan de Raad van Toezicht kennen. Het is die Raad van Toezicht die verantwoordelijk is voor de organisatie en de prestaties van het ziekenhuis.

Vraag 2
Gaat u bevorderen dat meer ziekenhuizen in Nederland een eenhoofdig bestuur krijgen omdat dit geld oplevert? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Zoals ik in het antwoord op vraag 1 al heb verduidelijkt, is de vormgeving en samenstelling van het bestuur evenals de keuze voor de beloningsstructuur primair de verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen zelf. Hierin hebben in het bijzonder de Raden van Toezicht van ziekenhuizen als hoogste gremium ook de uiteindelijke verantwoordelijkheid. Ik zie dan ook voor mezelf geen taak als het gaat om het bevorderen dat meer ziekenhuizen in Nederland een eenhoofdig bestuur krijgen.

Vraag 3
Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat sommige bestuurders vier keer zoveel verdienen dan anderen, en dat de beloning van de bestuurders geen enkel verband toont met de prestaties van hun ziekenhuizen? Zo ja, wat gaat u ondernemen om de beloning van bestuurders van ziekenhuizen gelijk te trekken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
U vraagt hier in feite naar het VWS-beleid ten aanzien van de bezoldiging van bestuurders van zorginstellingen. Dat VWS-beleid staat uitvoerig beschreven in de rapportages over de honorering van bestuurders van zorginstellingen die de Kamer jaarlijks ontvangt. Ik verwijs naar TK 29689, nrs. 124, 34 en 4. De hoofdlijnen daaruit zijn: vergroting van de transparantie, bevordering van het opstellen en naleven van codes van goed bestuur en het bevorderen van evenwichtiger verhoudingen in de besluitvorming.
Intussen is de commissie-Dijkstal bezig met het opstellen van een rapportage over de mogelijkheden over het normeren van de inkomens in de semi-publieke sector (conform de motie-Bakker inzake TK, 2005-2006, 30300, nr. 53). In de kabinetsreactie daarop zal het kabinet ingaan op die rapportage van de commissie-Dijkstal.

1) NRC Handelsblad, 14 april 2007