Antwoorden op kamervragen van Van Gerven over een patiëntenstop voor een borstreconstructie

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2763179

14 mei 2007

Antwoorden van de minister op Kamervragen van het Kamerlid Van Gerven over een patiëntenstop voor een borstreconstructie.
(2060711570)

Vraag 1
Wat is uw reactie op de aangekondigde patiëntenstop voor een te dure borstreconstructie in het Rotterdamse Erasmus MC?

Antwoord 1
Er is geen sprake van een patiëntenstop. Het Erasmus MC te Rotterdam heeft aangekondigd geen nieuwe patiënten op de wachtlijst te plaatsen. Het EMC Rotterdam stopt niet met deze nieuwe methode.

Vraag 2
Wat is de reden dat deze borstreconstructie voor kankerpatiënten nog niet volledig wordt vergoed?

Vraag 3
Is het waar dat het budgettaire kader zorg mede de oorzaak is van de lange wachtlijsten voor deze operatie? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2 en 3
Deze nieuwe methode wordt momenteel goeddeels betaald uit de zogenaamde academische component. Uit die academische component financieren academische ziekenhuizen onder andere de meerkosten van nieuwe behandelingen. De omvang van die academische component bedraagt in 2007 weliswaar 545 miljoen euro maar is desondanks beperkt. Academische ziekenhuizen moeten daarbinnen prioriteren.
Zie ook de antwoorden op de vragen 8 en 9.

Vraag 4
Deelt u de mening dat het aantal operaties dat noodzakelijk is moet worden uitgevoerd? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4
Wanneer het gaat om noodzakelijke operaties dan mogen die niet aan patiënten ontzegd worden. Patiënten kunnen zich dan ook tot een ander ziekenhuis wenden. Ik heb geen signalen ontvangen dat patiënten noodzakelijke zorg wordt ontzegd.

Vraag 5
Wanneer extra financiële middelen hiervoor noodzakelijk zijn, bent u dan bereid deze beschikbaar te stellen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 5
Zoals ik heb aangegeven is deze kwestie inherent aan de budgetsystematiek zoals die thans voor (academische) ziekenhuizen geldt en de prioritering die de instellingen daar zelf in aanbrengen. Zolang ik geen signalen ontvang dat patiënten noodzakelijke zorg wordt ontzegd, bestaat er voor mij geen aanleiding om maatregelen te treffen. Behalve via de media heb ik tot op heden niets van Erasmus MC vernomen, zodat ik mag aannemen dat er geen structureel en systematisch probleem is.