Defensie toont taken in eigen land

Tijdens de open dagen van landmacht, luchtmacht en marine staan de nationale en binnenlandse veiligheidstaken centraal. Het motto is dan ook: “Ontdek wat Defensie doet voor jouw veiligheid”.

Het startschot van deze publiekscampagne geeft Defensie deze week op de Internationale Vakbeurs Incidentmanagement, Crisisbeheersing en rampenbestrijding. De krijgsmacht toont daar onder meer de civiel-militaire samenwerking bij verstoring van openbare orde, gewondenopvang en –transport, explosievendreiging en nucleaire, biologische, chemische en radiologische verkenning en -ontsmetting.

De landmacht levert tijdens de beurs in het Autotron Rosmalen een extra bijdrage aan de onderlinge samenwerking met het symposium ´Sterk Staan´. Vertegenwoordigers van gemeenten, provincies, politie, brandweer, geneeskundige diensten en Defensie spreken over ‘gezamenlijke voorbereiding: waarop, waarom, waarmee en met wie?’

In 2006 maakten de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Justitie en Defensie nieuwe afspraken voor hulpverlening in geval van crises en rampen. De algemene capaciteit van 3.000 militairen wordt tot 2012 verhoogd met 1.600 militairen tot 4.600. Deze extra militairen zorgen voor meer specialistische capaciteit.