Perspresentatie nieuw longstay-paviljoen in Vught

Woensdag 16 mei wordt op het terrein van de PI Vught een nieuwe longstayvoorziening voor tbs-gestelden officieel in gebruik genomen.

Voor vertegenwoordigers van de media is er die dag gelegenheid om met een bezoek aan de nieuwe afdeling een indruk te krijgen van het leven en werken in een longstay-kliniek. De perspresentatie begint om 12.00 uur.

Het nieuwe paviljoen telt 48 plaatsen, verdeeld over 6 afdelingen, en is een samenwerkingsverband met de Pompestichting in Nijmegen. In de longstay in Vught worden mannen met een persoonlijkheidsstoornis gehuisvest.

Longstay

In 2002 zijn de eerste longstay-afdelingen in gebruik genomen in tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug en de Pompe-kliniek in Nijmegen. Inmiddels zijn er ook longstay-afdelingen in Maastricht en in Zeeland (Brabant). In totaal zijn er nu 164 plaatsen. Dit aantal wordt in de komende jaren verder uitgebreid.

De longstay is bedoeld voor tbs-gestelden bij wie het risico op recidive ook na een uitgebreide be han deling nog te hoog is. Voor deze patiënten wordt de uitgebreide be han deling van de stoornis vervangen door een vorm van begeleiding, die niet langer is gericht op terugkeer in de samenleving.