Tekort tbs-plaatsen in 2010 opgelost

Staatssecretaris Albayrak verwacht dat de wachtlijsten voor tbs-behandeling in 2010 zijn verdwenen. Dat zei zij in Venray in tbs-kliniek de Rooyse Wissel. Daar gaf de staatssecretaris het officiële startsein voor de vierde Open Dag van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

In haar toespraak kondigde de staatssecretaris uitbreidingen aan waarmee in 2010 de wachtlijsten voor de tbs-opnames moeten zijn opgelost.
“In de afgelopen twee jaar zijn ruim 300 extra tbs-plaatsen gerealiseerd. En daar komen in de komende drie jaar nog eens 375 plaatsen bij. De groei is dus enorm: van 1200 plaatsen in 2000 naar 2100 in 2010. Met deze uitbreidingen komt nog in deze kabinetsperiode zicht op een einde aan de tekorten in de tbs-sector.”

Op de landelijke open dag openden 65 gevangenissen, jeugdinrichtingen en tbs-klinieken hun deuren voor het het publiek. Meer dan 13.000 belangstellenden meldden zich aan, daarmee was de open dag helemaal volgeboekt. Bezoekers konden in de inrichtingen kijken hoe de vrijheidsbenemende straffen en maatregelen in Nederland worden uitgevoerd.