Groenboek Op weg naar een Rookvrij Europa

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20017
2500 EA DEN HAAG

IZ-2761877

15 mei 2007

De Europese Commissie heeft op 30 januari 2007 het Groenboek “Op weg naar een rookvrij Europa: beleidsopties op EU niveau” gepresenteerd [COM(2007)27]. De Commissie vraagt betrokken partijen te reageren op de kwesties die in dit groenboek naar voren worden gebracht. Hierbij treft u de antwoorden van het Kabinet op de in het groenboek neergelegde vragen aan zoals ik die namens het Kabinet aan de Europese Commissie zal sturen.

Met dit groenboek wil de Europese Commissie de aanzet geven tot een brede raadplegingsprocedure en een open maatschappelijke discussie, waarbij de instellingen van de Europese Unie, de lidstaten en de maatschappelijke organisaties betrokken zijn, teneinde het passief roken in de EU zo goed mogelijk te bestrijden. De Commissie zal naar aanleiding van de reacties die zij ontvangt op dit groenboek besluiten of verdere actie gewenst is. Het verslag met de samenvatting van de uitkomsten van de raadpleging wordt in de eerste helft van 2007 verwacht.

Hoofdlijnen kabinetsreactie


Het Nederlandse kabinet constateert dat de Europese Commissie met het door haar uitgebrachte Groenboek de onderhavige problematiek in al haar facetten adequaat, correct en volledig beschrijft. De Commissie vestigt langs deze weg de aandacht op het belang van een rookvrij publiek domein (voor zover het besloten ruimten betreft).

De Commissie schetst vijf beleidsopties: geen wijziging in de huidige situatie; vrijwillige maatregelen; open coördinatiemethode; aanbevelingen van de Commissie of de Raad; bindende wetgeving.
Nederland is van opvatting dat de Gemeenschap op het terrein van meeroken geen andere rol zou moeten vervullen dan waarvan op dit moment sprake is. Deze keuze wordt ingegeven door diverse overwegingen. Allereerst de algemene overweging dat lidstaten deze problematiek goed zelf kunnen regelen (subsidiariteit). Daarnaast hebben de lidstaten van de EU zich door ratificatie van het WHO Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging al verdragsrechtelijk gecommitteerd aan het nemen van doeltreffende maatregelen tegen blootstelling aan tabaksrook (meeroken). Bovendien is anno 2007 goed bekend welke maatregelen effectief zijn.

Het Nederlandse kabinet is van mening dat er ten aanzien van de rol van de Gemeenschap geen wijziging nodig is in de bestaande situatie.

Een identieke brief is verzonden aan de voorzitter van Tweede Kamer.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink