Column Hirsch Ballin: Justitie in gesprek met Burgers

Justitie in gesprek met Burgers

Justitie heeft door heel het land met allerlei mensen gesproken over wat ze écht belangrijk vinden. Ik heb meegedaan met zo’n gesprek. Zware criminaliteit en respectloos gedrag zijn op dit moment voor het merendeel van de gespreksdeelnemers de problemen die de meeste aandacht verdienen. Bij zware criminaliteit noemen ze met name ernstige gewelds- en zedendelicten, en de aanpak daarvan vinden ze vooral een overheidstaak. Hufterigheid is in hun ogen zo’n groot probleem dat het “niet goed gaat met Nederland”. Om dit te veranderen moet er “meer respect” komen en dat is volgens hen voornamelijk een verantwoordelijkheid van de samenleving zelf.

Respectloos gedrag koppelen ze aan asociaal gedrag in het verkeer en aan de houding tegenover ouderen, gezagsdragers en hulpverleners. Maar in de eerste plaats noemen ze diefstal en vernieling van andermans spullen. Dat is interessant want uit allerlei gegevens blijkt dat juist dit soort strafbaar gedrag – inbraak, diefstal uit auto’s, fietsendiefstal - de laatste jaren sterk is teruggelopen. Kennelijk kunnen die nog verder dalen als we elkaar met meer respect tegemoet treden.

De vraag is hoe we kunnen bevorderen dat mensen elkaar met respect behandelen. Weinigen willen terug naar de tijd dat vooral rangen en standen binnen de samenleving de omgangsvormen bepaalden. Dat soort ‘ontzag’ past ons niet meer. Wat zou ons wel in de goede richting kunnen sturen?

Iemand opperde: “echt met elkaar praten, echt contact maken”. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar het is wel belangrijk. Een respectvolle samenleving kan niet zonder wezenlijke interesse in elkaar, kan niet zonder dialoog.

Hoe denkt u daar over?

Minister Ernst Hirsch Ballin

Bekijk de reacties van bezoekers (2) | Reageer