Alsnog compensatie mkz geruimde dieren

Rundveehouders krijgen alsnog een compensatie voor runderen en kalveren die op het bedrijf zijn geslacht bij de bestrijding van Mond- en Klauwzeer (MKZ). Het gaat in Nederland om circa 32.000 dieren waarmee een totaalbedrag van ca. EUR 1,65 miljoen is gemoeid. De Europese Commissie heeft hier mee ingestemd. Het gaat om de slachtpremies voor in 2001 geruimde runderen vanwege MKZ-bestrijding.

Aanvankelijk ging Nederland er vanuit dat voor dieren die niet voor menselijke consumptie bedoeld zijn, geen slachtpremies (compensatie) mogen worden uitbetaald. Na langdurige onderhandelingen met de Europese Commissie is nu vastgesteld dat er voor geruimde dieren toch slachtpremies kunnen worden uitbetaald.

Eind juni 2006 was al besloten om de slachtpremie uit te keren aan op het slachthuis geruimde dieren. De minister van LNV wilde voor op bedrijven geruimde dieren een vergelijkbare vergoeding uit de nationale begroting. Hiervoor was echter toestemming nodig van de Europese Commissie. Nederland heeft die toestemming van de Europese Commissie nu gekregen.