Antwoorden op kamervragen van Omzigt, Willemse-van der Ploeg en Schermers over salarissen topdirecteuren patiëntenclubs

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MC-K-U-2767235

24 mei 2007

Antwoorden van miinster Klink op Kamervragen van de Kamerleden Omtzigt, Willemse-van der Ploeg en Schermers over salarissen topdirecteuren patiëntenclub (2060713230).

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van de artikelen “Salaris van top van directeuren patiëntenclub buitensporig” en “Niets voor het goede doel”? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Wat vindt u van de handelswijze van een organisatie die subsidie ontvangt via de begroting van uw ministerie, en 88% van haar inkomsten uitgeeft aan het salaris van twee parttime directeuren?

Antwoord 2
Ik wil voorop stellen dat een onderscheid moet worden gemaakt tussen de Osteoporose Vereniging en de Osteoporose Stichting. Beide zijn op zich zelf staande rechtspersonen, met verschillende doelstellingen en met gescheiden besturen.
Landelijk werkzame organisaties voor patiënten, gehandicapten en ouderen (PGO) worden gesubsidieerd door het Fonds PGO, dat daartoe een jaarlijkse bijdrage ontvangt van mijn ministerie. Het Fonds PGO heeft uitsluitend een relatie met de Osteoporose Vereniging. Het Fonds PGO heeft geen (subsidie-)relatie met de Osteoporose Stichting, noch direct, noch indirect.
In het bedoelde artikel in het dagblad Trouw, met als kop “Niets voor het goede doel”, wordt gesteld dat 88% van de inkomsten van de Osteoporose Stichting wordt uitgegeven aan het salaris van de directeuren ervan. Zoals aangegeven, heeft het Fonds PGO geen enkele relatie met deze stichting. Bekostiging van de directie van de stichting met overheidsmiddelen is derhalve niet aan de orde.
Overigens zijn de beide directeuren van de stichting op declaratiebasis ook actief voor de Osteoporose Vereniging. Uit de door de vereniging overlegde stukken in de vorm van begrotingen en jaarrekeningen van de afgelopen jaren is aan het Fonds PGO niet gebleken dat de directeuren aan de vereniging buitensporig declareren. In 2007 ontvangt de Osteoporose Vereniging van het Fonds PGO een bijdrage in de exploitatielasten van EUR 87.000. De begroting van de vereniging voor dit jaar bedraagt in totaal EUR 182.000. Voor de diensten van beide directeuren tezamen wordt een bedrag begroot van EUR 34.950.

Vraag 3
Onder welke subsidievoorwaarden is aan de 2800 (krap 3000) leden tellende Osteoporose Vereniging subsidie verleend uit het Fonds PGO?

Antwoord 3
Vanaf 2006 heeft de Osteoporose Vereniging subsidie ontvangen op basis van de Regeling algemene subsidiebepalingen Stichting Fonds PGO en de (ministeriële) Regeling Functiefinanciering PGO-organisaties. Vanaf het jaar 2000 tot en met 2005 heeft de Osteoporose Vereniging jaarlijks een bijdrage ontvangen op basis van de subsidieregeling voor patiëntenorganisaties van het Fonds PGO. De systematiek van laatstgenoemde regeling is ook in 2006 en 2007 nog van toepassing voor de beoordeling of een organisatie voor subsidie in aanmerking komt, alsmede voor de subsidieberekening.
Het Fonds PGO ziet er bij het verlenen van subsidies op toe dat de middelen worden besteed aan de uitvoering van de kernfuncties van PGO-organisaties, zijnde: lotgenotencontact, voorlichting en belangenbehartiging. De systematiek gaat uit van een vast bedrag per organisatie en een degressieve bijdrage per lid/donateur, waarbij de hoogte van deze bijdage is gekoppeld aan de hoogte van de contributie/donatie. Er geldt een maximum aan de bijdrage in de exploitatielasten van EUR 90.000.
Uitgaande van 2.129 leden en 542 donateurs voor de vereniging, komt de bijdrage voor de Osteoporose Vereniging voor 2007 uit op het eerdergenoemde bedrag van EUR 87.000.

Vraag 4
Zijn de subsidievoorwaarden nagekomen, en wanneer zijn deze voor het laatst gecontroleerd?

Antwoord 4
Jaarlijks dienen alle organisaties die in aanmerking willen komen voor een bijdrage in de exploitatielasten van het Fonds PGO een werkplan en een begroting in. Deze worden door het Fonds PGO, met inachtneming van de eerdergenoemde subsidievoorwaarden en de regeling nauwgezet beoordeeld, voordat er sprake kan zijn van het verlenen van een subsidie.
Indien er subsidie is verleend, dienen organisaties na afloop van het jaar een jaarrekening en een jaarverslag aan te leveren. Bij de beoordeling van deze stukken vindt een vergelijking plaats van het werkplan met het jaarverslag en de begroting met de jaarrekening. Voorts wordt bezien of de subsidievoorwaarden zijn nageleefd.
Het voorgaande houdt in dat jaarlijks wordt gecontroleerd of de Osteoporose Vereniging de subsidievoorwaarden nakomt. Het Fonds PGO heeft in dit verband in de afgelopen jaren geen onoorbare zaken geconstateerd.
De recente berichtgeving in Trouw is voor het Fonds aanleiding geweest voor bestuurlijk overleg met de Osteoporose Vereniging. In dit overleg heeft het Fonds PGO het bestuur gevraagd op korte termijn een meer gespecificeerd inzicht te geven in bestuurlijke, financiële en organisatorische aspecten van het functioneren van de vereniging. Vervolgens zal een externe accountant in opdracht van het Fonds deze gegevens verifiëren, waarbij tevens de jaarcijfers 2006 aan een nadere beschouwing zullen worden onderworpen.

Vraag 5
Welke actie bent u bereid te ondernemen om te garanderen dat subsidies voor patiëntenverenigingen ten goede komen aan projecten voor patiënten en niet aan directeuren?

Antwoord 5
Voorop staat voor mij dat transparantie door pgo-organisaties – zoals voor elke andere organisatie in het publieke domein – van het grootste belang is. Mede gezien de gegevens zoals genoemd in het antwoord op vraag 2, heb ik vooralsnog geen reden om aan te nemen dat in het geval van de Osteoporose Vereniging subsidiemiddelen op oneigenlijke wijze zijn aangewend.
In recent onderzoek, onder meer door het Verweij-Jonker Instituut, wordt aangetoond dat pgo-organisaties in den brede transparant en doelmatig functioneren. Niettemin heb ik uiteraard aan het Fonds PGO gevraagd mij te informeren over de uitkomsten van het naar de Osteoporose Vereniging ingestelde onderzoek.

1) Trouw, woensdag 18 april 2007