De bus rijdt verder

Na de eerste honderd dagen sluit minister Rouvoet zich niet op in zijn werkkamer. Op 23 mei reisde hij alweer naar Almere en Amsterdam. Naar Oké-punten en Ouder Kind Centra, voorlopers van de Centra voor Jeugd en Gezin.

Onderweg, in de speciale bus, voerde hij gesprekken met wethouders, wetenschappers én ervaringsdeskundigen waaronder een tweeling van 22 maanden.

Tweeling Sabuer en Chakir stapten op Schiphol in de bus, samen met moeder Esmee. Zichtbaar op hun gemak schuifelden ze door het gangpad naar de minister. Pascalle Telderman met haar tweejarige dochter Lotte en vrijwilligers van Home-Start zaten daar al.

Esmee: 'Het verzorgen van de tweeling is een zware opgave. Marjorie van Home-Start komt wekelijks langs en geeft tips en adviezen. Ze is zelf moeder van een tweeling.' Pascalle vond de opvoeding ook lastig. 'Lotte moest tot voor kort geregeld naar het ziekenhuis. Dat leidde tot problemen bij mijn vierjarige dochter Marit.'

Flexibel

Pascalle waardeert Home-start vooral om de flexibiliteit. 'Andere hulpverleners komen met een standaardpakket. Huishouden doen, uurtje praten maar niet naar buiten gaan met mijn dochter. Sandra stelde zich veel flexibeler op en had meer oog voor wat bij ons niet goed ging.'

Home-start is een organisatie voor ouders met jonge kinderen. De vrijwilligers van Home-start bezoeken hen wekelijks. De vrijwilligers worden getraind door coördinatoren, die weer ondersteuning krijgen van deskundigen.

Zorgpiramide

In een rondetafelgesprek in Almere legde wethouder Johanna Haanstra de Zorgpiramide uit: 'De meeste hulpvragen die binnenkomen, kunnen door één professional of instelling worden behandeld. Dat is de onderkant van de Zorgpiramide. Naarmate je hoger in de piramide komt, neemt het aantal vragen af maar zijn de problemen groter. Dan is het belangrijk dat de verschillende organisaties in de zorg goed samenwerken. Bovenaan de piramide staat de brandpuntfunctionaris die direct ingrijpt om een crisis aan te pakken.'

De Almeerse Oké-punten, voorlopers van de Centra voor Jeugd en Gezin, geven gratis informatie en advies over het opvoeden van kinderen en jongeren tot 24 jaar. In een Oké-punt werken gemeente, ggd, gezondheidscentra, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, buurtcentra en scholen nauw samen.

Oproep

In Amsterdam bezocht Rouvoet het Ouder Kind centrum in Bos & Lommer. Nog een punt waar verschillende instanties de handen ineen hebben geslagen. Kraamzorg, consultatiebureaus en opvoedingsondersteuning hanteren korte lijnen en kunnen snel schakelen. Het aanbod is gebaseerd op de problematiek in de wijk en de behoefte aan ondersteuning bij ouders. Laagdrempelig en goed bereikbaar.

Ayhan Yalin, portefeuillehouder in Bos & Lommer, deed bij het afscheid nog een oproep aan Rouvoet. 'De protocollen en procedures zijn vastgelegd in ons Ouder Kind Centrum. Natuurlijk kunnen processen soepeler verlopen. Gun ons de tijd voor de finetuning. Komt u alstublieft niet met nieuwe ingewikkelde wetgeving, die ons terug bij af brengt.'