Minister Van der Hoeven naar Moskou

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken bezoekt van 5 tot en met 7 juni a.s. de Russische Federatie.

Doel van het bezoek is het versterken van de economische relaties tussen Nederland en Rusland en in het bijzonder het in stand houden en verder verbeteren van de relaties op het gebied van energie. Goede relaties op regeringsniveau zijn hiervoor essentieel.

Nederland en Rusland hebben een lange traditie van economische samenwerking. De bilaterale handel tussen beide landen neemt jaarlijks toe. De Nederlandse export naar Rusland had in 2006 een waarde van ruim 5 miljard euro. Daarmee was Rusland het op één na belangrijkste exportland voor Nederland buiten de Europese Unie. De import uit Rusland had in 2006 een waarde van bijna 11 miljard euro. Nederland is daarmee voor Rusland de belangrijkste exportbestemming.
Nederland is één van de grootste directe investeerders in Rusland. Russische investeringen in Nederland zijn nog bescheiden, maar Russische bedrijven zijn welkom op de Nederlandse markt.
Op energiegebied zijn van belang de enorme investeringen in Russische olie en gas door Shell, de import van veel ruwe olie uit Rusland in de Rotterdamse haven, het strategische belang van Gasunie om deel te nemen in de Baltische gaspijplijn en de samenwerking op het gebied van energie efficiency en duurzame energie.

Minister Van der Hoeven zal tijdens haar bezoek aan Moskou onder meer spreken met de Russische ministers Khristenko (industrie en energie) , Gref (economische ontwikkeling en handel), Gordeev (landbouw) en Fursenko (onderwijs en wetenschappen) en met de heer Miller , de CEO van Gazprom.

Meer informatie

Jan van Diepen 0031-70-3796073, mobiel 0031653415202 , e-mail j.s.vandiepen@minez.nl