Radicalisering moslima's sneller én anders dan bij mannen

Minister Ter Horst heeft een publicatie in ontvangst genomen waarin drie essays over radicalisering van islamitische vrouwen centraal staan. Drie auteurs geven in ‘Nederlandse communistische vrouwen (1945-1970) en Nederlandse islamistische vrouwen (1989-heden), een comparatieve analyse’ hun visie op de radicalisering uit islamitische hoek.

Dr. Jolande Withuis trekt in het eerste deel ‘Sekse en sekte, Moslima-terrorisme geanalyseerd en vergeleken’ een vergelijking tussen de radicalisering van islamitische vrouwen nu met die van Nederlandse communistische vrouwen in de periode 1945-1965. Haar belangrijkste bevinding hierbij is dat moslimvrouwen en- meisjes die radicaliseren dit in de regel sneller en anders doen dan mannen.

In het tweede deel bekijkt hoogleraar groepsdynamica Roel Meertens, deskundig op het gebied van sektevormingsprocessen, de radicaliserende moslims en moslima’s vanuit sociaal-psychologische hoek. Het derde essay, ‘Door het patriarchaat uitgebuit’, is van schrijfster en columniste Nahed Selim (auteur van het boek ‘De vrouwen van de profeet’).