Staatssecretaris bezoekt TU Delft

Staatssecretaris Albayrak van Justitie heeft 23 mei een bezoek gebracht aan de Technische Universiteit Delft. Tijdens haar bezoek werd onder meer van gedachten gewisseld met lid van het College van Bestuur Paul Rullmann, over kennismigratie en verdere modernisering van het migratiebeleid in relatie tot de universiteit. Zij sprak ook met internationale studenten en promovendi over hun ervaringen.

Kennismigrantenrichtlijn succesvol
Staatssecretaris Albayrak: “Vandaag bleek uit voorbeelden van de TU Delft dat de kennismigrantenrichtlijn als succesvol wordt ervaren, maar dat praktische oplossingen nog verbeteringen kunnen aanbrengen. Ook bleek dat hoge leges in de praktijk een belemmering kunnen zijn voor de komst van kennismigranten naar Nederland”. De Staatssecretaris kondigde al eerder aan een onderzoek daarnaar te doen.

Eenvoudige en snelle afhandeling
De TU Delft is een internationale universiteit en heeft veel baat bij een goed functionerend migratiebeleid, in het bijzonder het kennismigrantenbeleid. Er zijn veel goede masterstudenten die kunnen voorzien in de behoefte aan promovendi. “Talentvolle masterstudenten die willen doorstromen naar een promotieplaats moeten kunnen rekenen op een eenvoudige en snelle afhandeling”, onderstreept collegelid Rullmann.

Van alle masterstudenten van de TU Delft is ongeveer 25% afkomstig uit het buitenland. Veel van deze buitenlandse studenten komen uit Azië. Maar ook Europese landen rondom de Middellandse Zee zijn in opkomst. Alle masteropleidingen bij de TU Delft worden in het Engels gegeven. Ook het aantal buitenlandse promovendi en postdocs stijgt al jaren van ruim 500 in 2003, naar bijna 1200 in 2007.