Antwoorden op kamervragen over kompassen en stippen in politiecellen die naar Mekka verwijzen

Antwoorden op kamerrvagen van het lid Brinkman (PVV) over kompassen en stippen in politiecellen die naar Mekka verwijzen.

1. Vraag
Is het u bekend dat in het Haagse politiebureau Segbroek kompassen in cellen zijn geplaatst, zodat islamitische arrestanten altijd weten in welke richting Mekka ligt en naar welke kant ze moeten bidden (Algemeen Dagblad, 12 april 2007)?

1. Antwoord
Uit navraag bij het desbetreffende politiekorps is gebleken dat er kompasrozen zijn geplaatst in de cellen van het desbetreffende politiebureau.

2. Vraag
Is het waar dat de politie Haaglanden overweegt de kompassen in alle celblokken aan te brengen? Is het ook waar dat het politiekorps Amsterdam-Amstelland stippen op de plafonds van cellen heeft geplaatst die de richting naar Mekka aangeven en dat de Rotterdamse en Utrechtse politiekorpsen eveneens overwegen kompassen in cellen aan te brengen?

2. Antwoord
Nee, voor het korps Haaglanden zijn voor het overige slechts kompasrozen aangebracht in de cellengangen van de centrale arrestantenhuizen. Het politiekorps Amsterdam-Amstelland heeft stippen op de plafonds van zijn politiecellen geplaatst die de richting naar Mekka aangeven. Tevens overwegen de Rotterdamse en Utrechtse politiekorpsen vergelijkbare voorzieningen te treffen voor hun cellen.

3. Vraag
Deelt u de mening dat deze handelswijze niet aanvaardbaar is?

3. Antwoord
Nee. Er is sprake van een grondwettelijk recht op godsdienstbeoefening.

De reden dat bepaalde regionale politiekorpsen over zijn gegaan tot het treffen van deze voorzieningen, is dat zij vaak vragen van ingeslotenen krijgen in welke richting Mekka ligt. Door het plaatsen van stippen op plafonds in de cellen of het plaatsen van kompasrozen in de cellengangen worden arrestantenverzorgers in staat gesteld om het juiste antwoord op deze vraag te geven en kan er door de islamitische ingeslotenen in de juiste richting worden gebeden.

4. Vraag
Bent u bereid de reeds aangebrachte kompassen en stippen die naar Mekka verwijzen te laten verwijderen en ervoor te zorgen dat andere politiekorpsen ze niet aan zullen brengen?

4. Antwoord
Nee, op grond van het Besluit beheer regionale politiekorpsen is de verantwoordelijkheid voor politiecellencomplexen overgelaten aan de korpsbeheerders van de regionale politiekorpsen. Het is aan hen om te bepalen of zij dergelijke voorzieningen wensen te treffen.

5. Vraag
Hoeveel cellen zijn door de diverse politiekorpsen reeds voorzien van dergelijke kompassen en hoeveel kosten zijn hiermee gemoeid?

5. Antwoord
Hierover is bij mij geen informatie bekend.