Uniformering van de operationele gereedheidsmeting bij de operationele commando’s

Zoals toegezegd tijdens het Algemeen Overleg van 31 januari 2007, bied ik u hierbij aan het plan voor de uniformering van de operationele gereedheidsmeting bij de operationele commando’s (OPCO’s).

Inleiding

Het meten van de operationele gereedheid is aangevangen in september 2005, als deel van het project Bestuurlijke Informatievoorziening Defensie. Daarbij bleek het noodzakelijk de bestaande geautomatiseerde systemen voor het meten van de operationele gereedheid hetzij te modificeren, hetzij nieuwe systemen in te voeren.

Inventarisatie

In januari 2006 is een inventarisatie uitgevoerd en is het uitgangspunt voor de uitwerking bepaald. Vanwege de gewenste harmonisatie is besloten bij vergelijkbare eenheden de operationele gereedheid op soortgelijke wijze te meten en daarover te rapporteren. De soorten zijn achtereenvolgens maritieme, land- en vliegende eenheden. Voor elke soort wordt een vergelijkbaar geautomatiseerd meetsysteem opgezet voor de operationele gereedheidsmeting. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de reeds beschikbare kennis en ervaring die daarmee binnen Defensie is opgedaan.

Maritieme eenheden

De opzet van het geautomatiseerde meetsysteem voor de operationele gereedheidsmeting bij maritieme eenheden verloopt voorspoedig. Bij het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) wordt reeds jaren gebruik gemaakt van het meetsysteem Handleiding Kwantificering Operationele Gereedheid (HAKOG). Dit systeem wordt geactualiseerd en zal naar verwachting in 2007 zijn ingevoerd.

Landeenheden

Bij de landeenheden start de operationele gereedheidsmeting met de ontwikkeling van het HAKOG Mariniers (Marns). In 2007 wordt een pilot met HAKOG Marns uitgevoerd bij één van de mariniersbataljons én tegelijkertijd bij een infanteriebataljon van het Commando Landstrijdkrachten (CLAS). Daarna wordt bezien of het HAKOG Marns kan worden gemodificeerd tot een HAKOG Land met daarin varianten voor de diverse grondgebonden eenheden van de krijgsmacht. Het HAKOG Land kan naar verwachting niet eerder operationeel gereed zijn dan eind 2009.

Vliegende eenheden

De basis voor de geautomatiseerde meetsystemen voor de operationele gereedheidsmeting van vliegende eenheden is het Operationeel Management Informatiesysteem (OMIS) van het CLSK. Het OMIS wordt sinds 2004 gebruikt voor het plannen van vliegoperaties en de gereedheidsmeting bij CLSK-eenheden. Het OMIS wordt geactualiseerd, onder meer voor het Defensie Helikopter Commando (DHC) en maritieme helikopters. Het geactualiseerde OMIS is naar verwachting in 2010 gereed.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE