Van Groningen nieuwe commandant defensieacademie

Generaal-majoor mr. Siem van Groningen heeft vandaag het commando over de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) overgenomen van generaal-majoor drs. Ton van Osch. De ceremoniële overdracht vond plaats op het Kasteel van Breda. Vele militaire en civiele autoriteiten woonden de plechtigheid bij.

De commandant van de NLDA geeft leiding aan de volgende onderdelen: Koninklijke Militaire Academie, Koninklijk Instituut voor de Marine, Faculteit Militaire Wetenschappen, Instituut Defensie Leergangen, Leergang Topmanagement Defensie, Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Human Resources Management Academie en de Afdeling Bedrijfsvoering NLDA. Hij waarborgt kwaliteit en niveau van de wetenschappelijke opleiding. Als commandant van de NLDA is Van Groningen tevens Gouverneur van de KMA. Hij heeft in het kader van deze functie een bijzondere relatie met de stad Breda.

Generaal-majoor Ton van Osch gaat de geschiedenis in als de eerste commandant van de NLDA. Hij trad in december 2004 aan als gouverneur van de KMA en zag in die functie toe op het organisatorisch samengaan van bovengenoemde onderdelen. De nieuwe commandant prees zijn voorganger voor zijn werk: "Het samenbrengen van de diverse onderdelen in één organisatie was geen eenvoudige opgave, maar de organisatie staat als een huis. En toch hebben alle onderdelen hun eigen identiteit weten te behouden". Uit waardering voor zijn leiderschap ontving Van Osch de Academiemedaille in zilver.

Van Osch begint volgende week in zijn nieuwe functie van Hoofd Permanente Vertegenwoordiger bij de NAVO en de EU. Hij krijgt dan de rang van luitenant-generaal.