Voorbereiding Programma Internationalisering Beroepsonderwijs van start EVD maakt good practices voor internationale stages bekend

De EVD heeft op donderdag 24 mei 2007, tijdens de kennismakingsbijeenkomst van het Programma Internationalisering Beroepsonderwijs, vijftien projecten uit het MBO- en HBO-onderwijs beloond met een certificaat van good practice. Via het Programma Internationalisering Beroepsonderwijs willen de ministeries van EZ en OCW, op initiatief van de Dutch Trade Board, buitenlandse stages en internationale oriëntatie onder studenten (en docenten) bevorderen.

Programma Internationalisering Beroepsonderwijs
Het Programma Internationalisering Beroepsonderwijs wil studenten meer internationale bagage geven: kwantitatief door het aantal internationale stages en erkende leerbedrijven te verhogen, kwalitatief door een betere voorbereiding en begeleiding van de stages. In het bijzonder worden projecten ondersteund die een duurzaam effect hebben op het onderwijs en het bedrijfsleven. ´Lean and mean´ is leidend voor het programma: de ministeries op afstand, de instellingen en het Nederlands bedrijfsleven staan centraal. Het initiatief wordt omarmd door de Dutch Trade Board en gesteund door HBO-raad, MBO-raad, Colo en MKB-Nederland. De uitvoering van het programma ligt bij de EVD, ondersteund door het Centrum voor Innovatie van Opleidingen (Cinop).

Good practices
Met de toekenning van de good practices is de voorbereidingsfase van het Programma Internationalisering Beroepsonderwijs van start gegaan. Deze voorfase is bedoeld om inzicht te geven in de sterke kanten en knelpunten van internationale stages, in het bijzonder voor de sectoren handel, techniek en dienstverlening. De projecten zijn voornamelijk gericht op uitwisselingsprogramma's met uiteenlopende landen zowel in Europa (Duitsland, België, Bulgarije), als daarbuiten (bv. Turkije, China, Brazilië). De vijftien uitgekozen projecten krijgen na een expertmeeting met sectordeskundigen van kenniscentra en brancheorganisaties de mogelijkheid hun projecten te optimaliseren.

In het najaar start het eigenlijke programma met een kick-off bijeenkomst van het ministerie van EZ, de partners van de Dutch Trade Board, het bedrijfsleven, het ministerie van OCW, de HBO- en de MBO-raad. De ´good practices´ zijn bedoeld om andere onderwijsinstellingen te stimuleren om internationale stages te bevorderen. Projectvoorstellen kunnen tweemaal per jaar worden ingezonden om in aanmerking te komen voor financiering uit het programma. De eerste inschrijfronde voor projecten zal eind september/begin oktober opengaan.

De EVD is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken. Het ondersteunt ondernemers en publieke organisaties bij het internationaal ondernemen en samenwerken door informatie te verstrekken over buitenlandse markten, actieve promotie van het Nederlandse bedrijfsleven in het buitenland en persoonlijke begeleiding. Via een groot aantal concrete regelingen en programma´s biedt het agentschap projectmatige en financiële ondersteuning aan specifieke sectoren en ondernemingen. Verder beschikt de EVD over een groot nationaal en internationaal netwerk en helpt het agentschap ondernemers en organisaties bij het leggen van contact met voor hen belangrijke
zakenpartners in het buitenland.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie:

Postbus 51
Telefoon: 0800 - 6463951
e-mail: ezinfo@postbus51.nl
website: www.investeringen.ez.nl

Voor journalisten:
Judith Thompson-Sepmeijer (persvoorlichter)
Telefoon: 070 - 379 6174
e-mail: C.J.Thompson-Sepmeijer@minez.nl

Websites
www.evd.nl/cross en www.internationaalondernemen.nl