Tol pakt nominatie voor Peking

Degenschermster Sonja Tol heeft in Sydney een nominatie voor de Olympische Spelen in 2008 in de wacht gesleept.

Tijdens werelbekerwedstrijden in de Australische stad haalde de marineofficier de zesde plek in een zeer sterk bezet veld van 108 schermsters. De atleet van de Defensie Topsport Selectie had dit toernooi van tevoren aangewezen als een meet- en piekmoment voor de Spelen in Peking.

Tol won bij de laatste 64 achtereenvolgens van de Spaanse Raquel de Antonio met 15-6 en van de Japanse Nozomi Nakano met 15-12. Hierna moest ze het opnemen tegen twee Chinese schermsters. Hiervan won ze de eerste tegen Li Zhang met 15-7 en verloor ze in de kwart finale tegen Na Li met 15-9. Met haar nominatie voor de Spelen op zak, is het nu aan Tol om vormbehoud te tonen in 2008 en een plaats bij de eerste elf van de wereldranglijst te verwerven. "Niet niks, maar het begin is gemaakt", aldus de schermster.

Wachtmeester Bas Verwijlen behaalde een verdienstelijke vijfde plaats, maar was toch ontevreden. In zijn laatste partij tegen de Amerikaan Weston Kelsey verloor hij in de laatste minuut met 14-13.