Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat ziekenhuispersoneel niet goed weet hoe geavanceerde apparatuur moet worden bediend

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2771386

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat ziekenhuispersoneel niet goed weet hoe geavanceerde apparatuur moet worden bediend (2060715290). Vraag 1.
Bent u bekend met het bericht 1) dat ziekenhuispersoneel niet goed weet hoe geavanceerde apparatuur moet worden bediend omdat zij nauwelijks worden getraind in de bediening en werking van medische apparatuur en dat volgens het bericht een hoog percentage van de medische missers daarmee verband houdt? Zo ja, wat gaat u daartegen ondernemen en op welke termijn is het trainen van ziekenhuispersoneel in het bedienen van geavanceerde apparatuur niet langer meer een sluitpost bij het kopen van nieuwe apparatuur?

Antwoord 1.
Ja ik ken het artikel. Kennisoverdracht van fabrikanten aan specialisten en OK-medewerkers behoort zoveel mogelijk plaats te vinden voorafgaand aan het moment waarop de eerste patiënt met de nieuwe apparatuur wordt behandeld. Als een verkoper van medische apparatuur medische handelingen uitvoert in opdracht van een medisch specialist dan moet die specialist er zich van vergewissen dat de verkoper voldoende bekwaam is om die handelingen ook uit te voeren.

Het is overigens niet bekend hoeveel de kans op infecties of andere complicaties toeneemt ten gevolge van de aanwezigheid van verkopers van medische apparatuur in de operatiekamers. Het verbeteren van kwaliteit en patiëntveiligheid worden speerpunten van mijn beleid. In het besef overigens dat het de professionals en de ziekenhuizen zijn die het echte werk moeten doen. Hoewel het bewustzijn dat daarvoor optimale randvoorwaarden moeten worden gecreëerd binnen de sector sterk is gegroeid, zijn we er nog niet. Daarom voert de inspectie onderzoek naar het operatieve traject uit. De belangrijkste constateringen zullen met de zorginstellingen worden gedeeld zodat zij binnen gestelde termijnen voldoen aan de normen voor verantwoorde en veilige zorg. De inspectie zal daarna toetsen of de normen in de praktijk zijn ingevoerd en worden toepast.

Zie verder mijn antwoorden op vragen van het Kamerlid Van der Veen (PvdA) over onkunde in operatiekamers(2060710230), kenmerk CZ-K-U-2759327.

1) Algemeen Dagblad, Patiënt loopt risico door onkunde in operatiekamer, 21 maart 2007.