Antwoorden op kamervragen van Bouwmeester en Koser Kaya over etikettering van alcoholische dranken

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP/K-U-2767668

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van de Kamerleden Bouwmeester (PvdA) en Koşer Kaya over etikettering van alcoholische dranken. (20600713620) Vraag 1.
Heeft u kennisgenomen van de TV-uitzending 1) waarin duidelijk wordt dat veel zwangere vrouwen niet bekend zijn met de gevaren van het drinken van alcohol voor de ongeboren vrucht?

Antwoord 1.
Ja.

Vraag 2.
Deelt u de zorgen over de ernstige gevolgen voor het kind, die, zoals ook de Gezondheidsraad in 2005 reeds in een rapport heeft aangegeven, al na één drankje kunnen optreden?

Antwoord 2.
Ja, wij delen de zorgen over de gevolgen die alcoholgebruik door zwangere vrouwen kan hebben voor het ongeboren kind. De conclusies van het rapport van de Gezondheidsraad zijn destijds door de toenmalige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderschreven.

Vraag 3.
Deelt u de mening dat er breed ingezet moet worden om bewustwording te creëren, zodat zwangere vrouwen ernaar gaan handelen? Vindt u dat etikettering hiervoor een effectief middel is? Zo ja, bent u bereid hier medici bij te betrekken?

Antwoord 3.
Wij hechten aan goede, consistente voorlichting over het thema alcohol en zwangerschap. In het recente verleden was daarvan niet altijd sprake. Sinds de publicatie van het rapport van de Gezondheidsraad zijn de belangrijke voorlichtingsorganisaties echter allemaal één gelijkluidende boodschap gaan uitdragen, namelijk dat niet drinken vanaf het moment dat je een kinderwens hebt, de veiligste keuze is. Etikettering kan wellicht een effectief middel zijn om bewustwording te creëren.

Uit onderzoeken naar de waarschuwingsboodschap op etiketten in de Verenigde Staten is gebleken dat het aanbrengen van een waarschuwingsboodschap tot meer kennis over alcohol en zwangerschap bij vrouwen leidde. Onduidelijk is echter of die toegenomen kennis voldoende basis vormt voor gedragsverandering. De onderzoeken spreken elkaar op dit punt tegen. Daarom volgen wij met interesse wat er gebeurt in Frankrijk en Finland waar verplichte etikettering over alcohol en zwangerschap recent is, dan wel binnenkort wordt ingevoerd. Mocht in de toekomst ooit tot verplichte waarschuwingsboodschappen worden besloten, dan zijn wij vanzelfsprekend bereid daar medici bij te betrekken.

Vraag 4.
Deelt u voorts de mening dat maatschappelijk gezien de gevaren van alcoholgebruik op jonge leeftijd ernstig worden onderschat bij met name ouders en kinderen?

Antwoord 4.
Ja.

Vraag 5.
Deelt u tevens de mening dat waarschuwingen door middel van een etiket op flessen alcoholische drank ook ingezet kunnen worden om ouders en jongeren te waarschuwen voor de gevaren van alcoholgebruik op jonge leeftijd, en om bijvoorbeeld bestuurders te waarschuwen over de gevaren van alcohol in het verkeer zoals nu al op pakjes sigaretten gewaarschuwd wordt voor de gevaren van roken? Zo ja, bent u bereid te onderzoeken op welke wijze etikettering ingezet kan worden om risicogroepen in brede zin te wijzen op de gevaren van alcohol?

Antwoord 5.
Etiketteren van voedingsmiddelen is grotendeels Europees geregeld. Op dit moment herziet de Europese Commissie de voornaamste richtlijn voor etikettering. Daarbij wordt ook gekeken naar het reguleren van waarschuwingen op alcoholhoudende dranken. In het antwoord op vraag 4 hebben wij al aangegeven met interesse te volgen wat de gevolgen zijn van de verplichte waarschuwingsboodschappen over alcohol en zwangerschap in Frankrijk en Finland.
Als mocht blijken dat etikettering aldaar effectief is, dan zijn wij inderdaad bereid te onderzoeken of invoering van waarschuwingsetiketten voor bepaalde risicogroepen zinvol is. In verband met handelsbelemmerde effecten heeft het onze voorkeur dat dit dan Europees geregeld wordt.

Vraag 6.
Wat zijn de ervaringen met etikettering van flessen alcohol in het buitenland?

Antwoord 6.
Voor het antwoord op deze vraag verwijzen wij naar het antwoord op vraag 3.


1) Netwerk, 19 april 2007