Indicatiestelling eenvoudiger

Het vaststellen van zorg, een taak van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), moet eenvoudiger.

Wijkverpleegkundige aan het werk.

Dat schrijft staatssecretaris Bussemaker vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. 'Ik wil het proces van indicatiestelling eenduidig inrichten en vergaand vereenvoudigen zonder de positie van de individuele cliënt uit het oog te verliezen.'

Zij neemt hiervoor op korte termijn een aantal maatregelen. Zo komen er in een aantal gemeenten pilots waarin huisartsen en wijkverpleegkundigen verantwoordelijk zijn voor het vaststellen van de noodzakelijke zorg. Een cliënt hoeft dan niet meer langs het CIZ. Verder komt er een landelijk informatienummer waar cliënten met vragen over indicatiestelling terecht kunnen.

Daarnaast is in sommige gevallen, zoals voor op herstel gerichte verpleging en verzorging (bijvoorbeeld de zorg na heupoperaties), geen indicatiestelling meer nodig. Het is in ziekenhuizen bekend hoeveel zorg iemand na zo’n operatie nodig heeft en indicatiestelling door een onafhankelijk orgaan is dan niet meer nodig.

Ten slotte kan het stellen van herindicaties ook eenvoudiger: nu kan iemand maximaal voor vijf jaar een indicatie krijgen. Dat zou verruimd kunnen worden naar bijvoorbeeld tien jaar, om mensen bij wie de zorgbehoefte op langere termijn niet verandert, niet onnodig te belasten.