Van der Hoeven: Voldoende budget voor vergistingsregeling

De door SenterNovem uitgevoerde beoordeling van aanvragen voor de zogeheten Subsidieregeling opwekken duurzame elektriciteit door vergistingsinstallaties, leidt ertoe dat voldoende budget beschikbaar is om alle aanvragen die aan de vereisten van de regeling voldoen te kunnen honoreren.

Een loting zoals voorzien in de regeling is daarmee niet meer aan de orde. Hiermee wordt ook voldaan aan het gestelde in de motie Crone, waarin de regering werd gevraagd om bij het toewijzen van subsidies op grond van de vergistingsregeling af te zien van loting. Dit schrijft minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor de vergistingsregeling, die is ingesteld als overgangsregeling vanwege het op nul zetten van de subsidiëring via de regeling Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP), was een budget van 270 miljoen euro beschikbaar. Aan dit bedrag wordt 56 miljoen euro toegevoegd conform de motie Van der Staaij c.s. uit de vrijval uit de kostenvergoedingsregeling, waardoor het beschikbare bedrag 326 miljoen euro wordt. De kostenvergoedingsregeling was bedoeld voor bedrijven die al noodzakelijke kosten voor een MEP-subsidie aanvraag hadden gemaakt, maar deze aanvraag niet meer konden indienen vanwege het op nul zetten van deze subsidieregeling. Van het hiervoor beschikbare bedrag van 70 miljoen euro wordt naar verwachting 14 miljoen daadwerkelijk uitgegeven, waardoor 56 miljoen euro resteert voor de vergistingsregeling.

In totaal zijn 106 subsidie-aanvragen voor de vergistingsregeling ingediend. Hiervan voldoen er 57 aan de eisen. Het budgetbeslag van deze aanvragen is 325 miljoen euro.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl
Voor journalisten: Jan van Diepen, persvoorlichter, telefoon (070) 379 60 73, e-mail: J.S.vanDiepen@minez.nl