Vijfhonderd wijkagenten extra voor bestrijding overlast en opsporing criminaliteit

Minister Ter Horst gaat vijfhonderd extra wijkagenten aanstellen. De agenten worden ingezet om overlast in buurten te bestrijden en te helpen bij de opsporing van criminaliteit. "Om overlast tegen te gaan, hebben we gezegd: het is goed als er vijfhonderd wijkagenten bijkomen'", zei de minster dit weekend. Zij wil zo snel mogelijk beginnen met de werving. De uitbreiding van het aantal wijkagenten staat in het beleidsprogramma waarover het kabinet vrijdagavond laat een akkoord bereikte en dat op 14 juni wordt gepresenteerd.

De extra agenten worden verspreid over de 25 regionale korpsen in Nederland. Die kunnen zelf beslissen hoe ze mankracht inzetten. Politiekorpsen die probleemwijken in hun gebied hebben, zullen daar met voorrang nieuwe wijkagenten naar toe sturen. Maar Ter Horst benadrukte dat de agenten zeker niet uitsluitend bedoeld zijn voor de veertig probleemwijken die haar collega Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) heeft aangewezen.

De investering in nieuwe agenten moet bijdragen aan het voornemen van dit kabinet om de criminaliteit met een kwart terug te dringen. "Wijkagenten spelen een belangrijke rol bij het signaleren en terugdringen van criminaliteit", aldus minister Ter Horst.