Voorhang (ontwerp) uitvoeringsamvb's op grond van de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen

De Voorzitter van de Eerste en Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20017
2500 EA DEN HAAG

CZ/CGG-2771246

De wet van 20 november 2006 tot wijziging van de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet bopz) introduceert het instrument zelfbinding in de Wet bopz (Staatsblad 680). In verband hiermee moeten er twee onderliggende amvb’s gewijzigd worden; het Besluit patiëntenvertrouwenspersoon en het Besluit administratieve bepalingen. De wijzigingen zijn beleidsarm.

De Wet bopz schrijft in artikel 72 voor dat de voordracht van: “vast te stellen amvb’s niet kan worden gedaan dan nadat het ontwerp in de Staatscourant is bekend gemaakt en aan ieder de gelegenheid is geboden om binnen vier weken na de dag waarop de bekendmaking is geschied, wensen en bedenkingen ter kennis van Onze Minister te brengen. Gelijktijdig met de bekendmaking wordt het ontwerp aan de beide kamers der Staten-Generaal overlegd.”

Overeenkomstig genoemd artikel zal tot wijziging van de twee amvb’s niet eerder worden overgegaan dan na vier weken na ontvangst door de kamers der Staten-Generaal van deze brief.

Toelichting

Het instrument zelfbinding is bedoeld voor patiënten die lijden aan chronische psychiatrische stoornissen, waarbij periodes waarin deze patiënten vrij zijn van symptomen zich afwisselen met periodes van ziekte. In een periode waarin de patiënt vrij is van symptomen kan hij met zijn behandelaar een zelfbindingsverklaring opstellen waarin wordt beschreven naar aanleiding van welke omstandigheden de patiënt wil worden opgenomen en behandeld. Een zelfbindingsverklaring leidt slechts tot gedwongen opname en behandeling als de rechter (vervolgens) een zelfbindingsmachtiging verleent.

Wijziging van het Besluit patiëntenvertrouwenspersoon bopz

Patiënten die gedwongen zijn opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis kunnen een beroep doen op een patiëntenvertrouwenspersoon (pvp) die aan patiënten op hun verzoek advies en bijstand verleent in aangelegenheden die samenhangen met opneming en verblijf in het ziekenhuis. Daartoe zijn in het Besluit patiëntenvertrouwenspersoon bopz verplichtingen voor het betrokken psychiatrisch ziekenhuis en de pvp opgenomen.

Omdat het wenselijk is dat de pvp ook een persoon kan adviseren en bijstaan die een zelfbindingsverklaring wil aangaan of heeft aangegaan, zijn in de wet van 20 november 2006 aanvullende bepalingen over de pvp opgenomen.

Het (ontwerp)besluit strekt mede tot uitvoering hiervan.

Wijziging van het Besluit administratieve bepalingen bopz

Er worden ook twee wijzigingen in het Besluit administratieve bepalingen bopz voorgesteld. De eerste wijziging heeft betrekking op het verzoekschrift dat benodigd is voor de zelfbindingsmachtiging. De tweede wijziging is nodig om de Minister van VWS een model voor een verklaring van een psychiater als bedoeld in artikel 34c te kunnen laten vaststellen.

Het is belangrijk dat deze twee (ontwerp)besluiten spoedig vastgesteld kunnen worden omdat het instrument zelfbinding niet eerder in werking kan treden dan nadat ook deze (ontwerp) besluiten in het Staatsblad gepubliceerd zijn.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink