Geen uitstel invoering nieuwe structuur taxitarieven

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat ziet na het overleg dat zij vandaag had met werkgeversorganisatie KNV Taxi en de Consumentenbond, geen aanleiding om de invoering van de transparante tariefstructuur voor het taxivervoer uit te stellen.

De staatssecretaris sprak met beide partijen over onder andere de manier waarop moet worden omgegaan met het verzoek van de klant aan de taxichauffeur om te wachten. Huizinga is van plan om het door KNV Taxi geschetste praktische uitvoeringsprobleem via aanpassingen van wet- en regelgeving op te lossen. Dit schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.

Huizinga neemt de beslissing om de nieuwe tariefstructuur zoals gepland per 1 juli in te voeren, nadat uit het gesprek duidelijk werd dat KNV Taxi principiële bezwaren heeft tegen de invoering van de transparante tariefstructuur als geheel. ‘Dit was voor hen reden geen medewerking te willen verlenen aan het oplossen van de thans gesignaleerde praktische uitvoeringsproblemen. Deze uitkomst van dit overleg betreur ik zeer’, aldus Huizinga.

De invoering van transparante tarieven voor het taxivervoer is voortgekomen uit de evaluatie na vier jaar deregulering van de taximarkt, waarbij de onduidelijke tarieven een belangrijke gebreken bleken. Uit gedegen onderzoeken onder consumenten bleek dat juist de ondoorzichtige tariefstructuur veel consumenten ervan weerhoudt een taxi te nemen. De in te voeren transparante tariefstructuur is juist bedoeld om deze belangrijke onvolkomenheden op te heffen.

Lees voor meer informatie de Kamerbrief.