Kabinet zet in op goede arbeidsvoorwaarden postbezorgers

Goede arbeidsvoorwaarden van postbezorgers zijn van belang, vindt het kabinet. Om dit te bewaken, komt er een aantal acties. Dit benadrukte staatssecretaris Heemskerk dinsdag 29 mei 2007 in de Tweede Kamer.

Heemskerk was in de Kamer om de brief die hij vrijdag 25 mei 2007 naar de Tweede Kamer stuurde toe te lichten. In de brief staat een reactie op de wijzigingsvoorstellen (amendementen) van de Tweede Kamer op de Postwet. Een van de maatregelen die Heemskerk neemt, is een beschermingsmaatregel in de Postwet. Hierdoor wordt het mogelijk op te treden als er sprake is van misstanden en de bestaande wettelijke mogelijkheden niet voldoende zijn. Het kabinet vindt het primair de taak van de sociale partners om afspraken te maken over de arbeidsvoorwaarden van postbezorgers. Op korte termijn wordt onderzoek gedaan naar mogelijke misstanden bij postbezorgers die betaald krijgen via een vorm van stukloon.

De Tweede Kamer heeft een wijziging in de Postwet voorgesteld over onder meer de tarieven voor de gewone postbezorging (universele dienst). In reactie hierop stelt het kabinet dat, als het amendement wordt aangenomen, staatssecretaris Heemskerk de spelregels vaststelt voor de totstandkoming van de tarieven. De OPTA, de toezichthouder op de post- en Telecommunicatiemarkt, stelt dan vervolgens binnen deze spelregels de starttarieven voor de postzegel vast. Volgens het kabinet wordt met dit systeem de kwaliteit van de postbezorging tegen een redelijke prijs voor de consument gewaarborgd.

Dinsdag 5 juni 2007 wordt naar verwachting gestemd in de Tweede Kamer over de postwet en de verschillende wijzigingsvoorstellen van de Tweede Kamer. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen gaat het naar de Eerste Kamer. De wet zorgt er voor dat het monopolie dat TNT nu nog heeft op brieven tot 50 gram komt te vervallen per 1 januari 2008.