Satellietverbinding scholieren met militairen Uruzgan

Vijftig schoolkrantredacteuren konden gisteren in de legerplaats Oirschot via een live-satellietverbinding praten met de Nederlandse militairen in Uruzgan. Op deze bijzondere persconferentie waren ook Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn en verschillende veteranen aanwezig. De leiding was in handen van DJ Annemieke Schollaardt van Radio 3 FM (Radio Uruzgan).

Rond 16.00 uur werd de satellietverbinding met Uruzgan gelegd. De journalisten in spe spraken onder anderen met kolonel Hans van Griensven, de Nederlandse commandant van de Task Force Uruzgan en met verpleegkundige sergeant Kim, werkzaam in het role 2 hospitaal in Tarin Kowt. “Zijn er wel genoeg Nederlandse soldaten in Uruzgan” en “voel je je wel veilig”? En “Je bent 24. Wat doe je in Uruzgan” vroeg een scholier aan de jonge sergeant. Zij legde uit dat ze graag iets doet waar ze later in haar leven nog iets aan heeft en dat ze blij is dat ze zoveel ervaring kan opdoen in Uruzgan.

De redacties van vijfentwintig schoolkranten kregen eerder op de middag een briefing over Uruzgan en een demonstratie van het daar gebruikte materieel. Na een presentatie van Dick Berlijn over de krijgsmacht en de Veteranendag mochten ze Nederlands hoogste militair bestoken met vragen. De scholieren hadden zich uitstekend voorbereid, getuige de vragen die ze hem stelden.

De gewone pers was ook uitgenodigd, maar slechts als toehoorder. Het woord was vandaag aan de scholieren.