Antwoorden op kamervragen over geweld tijdens en rondom de voetbalwedstrijd Nederland-Marokko

Antwoorden van minister Ter Horst, mede namens de minister van Justitie, op vragen van de kamerleden Zijlstra en Teeven (VVD) over het geweld tijdens en rondom de voetbalwedstrijd Nederland - Marokko1. (ingezonden 23 mei)

1. Was de onderhavige voetbalwedstrijd door het landelijk coördinatiepunt voetbalvandalisme aangemerkt als een risicowedstrijd?

Antwoord 1
De onderhavige voetbalwedstrijd is door de lokale autoriteiten gecategoriseerd als een wedstrijd van de B-categorie (‘midden risico’). Deze categorisering heeft onder andere plaatsgevonden op basis van informatie van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme.


2. Bestond er voor het Openbaar Ministerie te Breda aanleiding om vooraf afspraken te maken met de politie en de KNVB over de voorkoming van strafbare feiten rond deze wedstrijd?


Antwoord 2
Ja, voor de onderhavige voetbalwedstrijd zijn afspraken gemaakt in de driehoek en met de KNVB, die zijn vastgelegd in het draaiboek voor deze wedstrijd. Dit draaiboek is gebaseerd op het lokale convenant ‘bestrijding voetbalvandalisme en –geweld’, dat in de driehoek en in samenspraak met de voetbalclub is opgesteld en waarover elke gemeente met een voetclub in het betaald voetbal beschikt. In dat convenant zijn de individuele en gezamenlijke verantwoordelijkheden van de ketenpartners beschreven. Het convenant is gebaseerd op het landelijk beleidskader bestrijding voetbalvandalisme en –geweld.


3. Zijn er binnen het stadion videobeelden gemaakt van de misdragingen van ‘supporters/verdachten’ en is het Openbaar Ministerie voornemens die beelden op te vragen bij de KNVB om te bezien of opsporing en vervolging van deze personen mogelijk is? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 3:
Ja, in het stadion zijn videobeelden gemaakt. Het OM zal deze beelden opvragen. Een speciaal geformeerd politie-team zal de beelden bekijken teneinde tot identificatie en aanhouding van meer verdachten te komen.

4. Bestaan er naar uw oordeel belemmeringen om de gemaakte videobeelden te gebruiken voor opsporing en vervolging?

Antwoord 4:
Nee.

5. Zijn er naar aanleiding van dit wangedrag van supporters tijdens en na de wedstrijd arrestaties verricht? Zo ja, heeft het Openbaar Ministerie het voornemen om in geval van geweld/bedreiging en recidive snelrecht toe te passen?

Antwoord 5.
Er zijn 25 verdachten aangehouden- waarvan negen minderjarigen- voor uiteenlopende strafbare feiten. Eén van hen is op 25/5 voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van mishandeling van een steward. Vier anderen zijn met een dagvaarding heengezonden (conform de aanhouden-en-uitreiken-procedure). Tegen vijf verdachten is PV opgemaakt wegens een overtreding. De overige 15 zaken zijn nog in onderzoek.

6. Bent U in staat om deze vragen binnen 48 uur te beantwoorden

Antwoord 6.
Deze vragen zijn zo snel mogelijk beantwoord.

Dagblad de Spits (pag.1) e.a. ‘Ravage in Tilburg’