Antwoorden op kamervragen van Agema over de wens van zorginstellingen om lastige patiënten zorg te weigeren

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2773814

7 juni 2007

Antwoorden van staatssecretaris op kamervragen van het Kamerlid Agema (PVV) over de wens van zorginstellingen om lastige patiënten zorg te weigeren (206060715720).

Vraag 1
Bent u bekend met de berichtgeving 1) dat zorginstellingen waaronder verzorgingshuizen en verpleeghuizen, de mogelijkheid willen krijgen om lastige patiënten zorg te weigeren?

Antwoord 1
Ja, de berichtgeving is gebaseerd op de uitkomsten van de eerste NU-Check 2007 van NU’91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden. Daaruit kwam naar voren dat zorginstellingen er voor pleiten meer mogelijkheden te krijgen voor het weigeren van zorg als de veiligheid van het personeel in het geding is.

Vraag 2
Deelt u de mening dat patiënten die afhankelijk zijn van verzorging, dit nooit of te nimmer geweigerd mag worden? Zo ja, wat gaat u ondernemen om te zorgen dat dit nooit of te nimmer gebeurt? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Als “lastig” gedrag voortkomt uit een verstandelijke beperking, psychische problematiek en daaruit voortvloeiende gedragsproblematiek, een psychiatrische stoornis, dan wel samenhangt met psychogeriatrische problematiek, dan mag dit gedrag nooit een reden zijn om patiënten van zorg uit te sluiten. Zorgaanbieders hebben voor deze patiënten een zorgplicht.

Vraag 3
Bent u ook wel eens lastig?

Antwoord 3
Dat moet u mijn man en dochter vragen.

1) De Telegraaf, Lastige patienten zorg weigeren, 15 mei 2007
Brabants Dagblad, Als patient overlast veroorzaakt, zorg weigeren, 15 mei 2007
Nursing.nl, Als patient overlast veroorzaakt, zorg weigeren, 16 mei 2007