Palliatieve zorg: de pioniersfase voorbij

Met deze brief informeert staatssecreataris Bussemaker de Tweede Kamer over haar beleidsagenda voor de palliatieve zorg. De staatssecretaris schrijft in deze brief:

"Tot nu toe zijn de uitgangspunten van het overheidsbeleid, zoals geformuleerd door mijn voorgangers, waardevolle aanknopingspunten voor het ontwikkelen van de palliatieve zorg in Nederland. Samen met de door vorige kabinetten uitgevoerde beleidsmaatregelen hebben zij een stevig fundament gelegd onder de palliatieve zorgverlening. Omdat de uitgangspunten hun dienst hebben bewezen en nog steeds actueel zijn, gelden ze wat mij betreft ook voor deze kabinetsperiode."

De brief informeert ook over twee onderzoeken die zijn uitgevoerd: een onderzoek naar de realisatie van palliatieve terminale zorgvoorzieningen en een onderzoek dat betrekking heeft op (mogelijke) financiële knelpunten bij palliatieve en terminale voorzieningen. Het eerste rapport is de Kamer in mei 2006 toegezonden. Het tweede rapport zit als bijlage bij deze brief.

Bussemaker schrijft verder dat zij in het najaar een concreet plan van aanpak aan de Kamer zal presenteren.