Subsidiebeheer

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

FEZ-U-2773816

7 juni 2007

De minister van Financiën heeft toegezegd na het verantwoordingsdebat van 22 mei 2007 uw Kamer een brief te sturen waarin uiteen wordt gezet welke maatregelen VWS heeft genomen om het subsidiebeheer te verbeteren. Met deze brief doe ik, mede namens de Staatssecretaris, deze belofte graag gestand.

De laatste jaren is bij VWS hard gewerkt aan het verbeteren van het subsidiebeheer. Naar aanleiding van het rechtmatigheidsonderzoek door de Algemene Rekenkamer over 2004 is door VWS een plan van aanpak voor de verbetering van het subsidiebeheer opgesteld. Op basis van dit plan van aanpak heeft de Algemene Rekenkamer besloten om geen bezwaaronderzoek uit te voeren. De uitvoering van het plan van aanpak subsidiebeheer VWS is inmiddels afgerond. Nagenoeg alle activiteiten uit dit plan van aanpak zijn conform planning uitgevoerd.

Het plan van aanpak bevatte ondermeer de volgende acties:

  • Aanpassing subsidieregelgeving

  • Uitwerken en toepassen sanctiebeleid

  • Invoering Subsidieplein

  • Vergroting van expertise

Per 1 juli 2006 is een nieuwe subsidieregeling ingevoerd, de regeling VWS-subsidies. Alle algemene uitvoeringsregels voor subsidies van het ministerie van VWS liggen vast in één regeling. Voorheen stonden de uitvoeringsregels in vier verschillende wettelijke voorschriften die gebaseerd waren op de Welzijnswet 1994 en de Kaderwet volksgezondheidssubsidies. De nieuwe subsidieregeling sluit beter aan bij het subsidiebeleid, zorgt voor een meer doelmatige procesgang en standaardisatie en vermindert de administratieve lasten voor de subsidieontvangers. De nieuwe Kaderwet subsidies is per 1 januari 2007 in werking getreden.

In 2006 is gestart met het sanctioneren van instellingen bij niet tijdig of niet volledig indienen van de subsidiebescheiden. Bij subsidieverleningen kan de betaling van de subsidie worden opgeschort totdat de benodigde subsidiebescheiden zijn ontvangen. Bij de vaststelling van de subsidie kan er sprake zijn van een korting op de subsidie indien de subsidiebescheiden niet tijdig en volledig worden overgelegd. Bij het geheel niet indienen van de vaststellingsbescheiden, en nadat meerdere waarschuwingen zijn afgegeven, kan de subsidie volledig worden teruggevorderd.

Ter ondersteuning bij de afhandeling van subsidieaanvragen is per 1 oktober 2006 het digitale informatiesysteem Subsidieplein binnen VWS in gebruik genomen. De module voor subsidievaststellingen is sinds april 2007 operationeel. Met de invoering van het Subsidieplein zal het probleem van onvolledige of zoekgeraakte dossiers tot het verleden gaan behoren. De subsidiebescheiden worden immers bij binnenkomst gescand en vervolgens digitaal afgehandeld. Bovendien maakt dit systeem het bewaken van de tijdigheid van de verlening of vaststelling van de subsidie een stuk eenvoudiger.

De introductie van de nieuwe subsidieregelgeving en de invoering van het Subsidieplein zijn gepaard gegaan met een grootschalig communicatie- en opleidingsprogramma. Daarnaast is in juli 2006 het interne expertisecentrum subsidies geïntroduceerd. Het expertisecentrum heeft een grote toegevoegde waarde voor de kwaliteit van het subsidiebeheer laten zien. De juridische, administratieve, financiële en audit kennis over het subsidieproces is in het expertisecentrum gebundeld. Medewerkers kunnen hier terecht voor advies. Bij nieuwe of gewijzigde regelgeving zijn medewerkers verplicht om advies te vragen aan het expertisecentrum.

Samenvattend kan ik stellen dat de afgelopen twee jaar een aantal structurele verbeteringen in het subsidiebeheer zijn doorgevoerd. Een zichtbare vermindering van het aantal onvolkomenheden in het subsidiebeheer was, gelet op de planning van de maatregelen, nog niet te verwachten in 2006. Toch heeft de Auditdienst vooral in het laatste kwartaal van 2006 minder onvolkomenheden in het subsidiebeheer aangetroffen. Ik verwacht dat deze opgaande lijn in 2007 wordt voortgezet.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink