Aanpak voor geweld tegen ambtenaar

Scheldpartijen en ander verbaal geweld, door burgers die het niet eens zijn met een besluit over hun uitkering. Het komt sporadisch voor bij de balie van de sociale dienst in Rijssen - Holten. Dat neemt niet weg dat het gemeentebestuur harde sancties en maatregelen aankondigt bij agressief gedrag bij de afdeling Werk en Zorg.

Klanten die verbaal geweld gebruiken, krijgen de eerste keer een waarschuwing. Doen ze het nog een keer, dan mogen ze drie maanden het gemeentehuis niet meer in. Als een klant zijn frustraties botviert op het inventaris, krijgt hij direct een ontzegging van zes maanden. Bij fysiek geweld tegen personen geldt een dubbele straf. Ook bezoekers die discrimineren of intimideren mogen een tijdje het gemeentehuis niet meer in. Als klanten, ondanks de sancties, vaker over de schreef gaan, volgt lang langere uitsluiting. Tot een maximum van 24 maanden.

Om drie redenen heeft het college van burgemeester en wethouders de beleidsregels vastgesteld. In de eerste plaats moet de klant zich bewust worden van zijn ontoelaatbare handelen, ten tweede om te bereiken dat klanten na een eerste uitspatting zich correct gaan gedragen, ten derde hebben de maatregelen, volgens het college, ook een preventief effect.

Los van bovengenoemde nieuwe regels wordt bij 'zeer ernstige misdragingen' de bijstandsuitkering verlaagd of de betaling opgeschort.
Als een medewerker van de gemeente persoonlijk wordt bedreigd of met fysiek geweld te maken krijgt, zal hij, volgens het gemeentebestuur, altijd naar de rechter stappen.

Bron: De Stentor, 25 april 2007