Heemskerk ontvangt consultatiedocument open standaarden

Staatssecretaris Heemskerk heeft dinsdag 12 juni 2007 het 'Consultatiedocument rijksbeleid ICT & Open Standaarden/Open Source Software' in ontvangst genomen. Heemskerk gaf aan 'de bevindingen uit het document mee te nemen in zijn plan van aanpak om gebruik van open standaarden binnen de overheid te bevorderen'.

Michiel Leenaars, directeur van Internet Society Nederland (ISOC) pleitte in zijn toelichting op het document voor ‘een lijst met wenselijke bestandtypes die voor iedere burger bruikbaar zijn’. “Op die manier kan de overheid neerzetten wat gewenst gedrag is. Als burger zou ik niet verplicht mogen worden om bepaalde software aan te schaffen. Daarom zou de overheid zijn openbare bestanden in formats moeten publiceren die voor alle besturingssystemen geschikt zijn.”

Leenaars pleitte ook voor het gebruik van open standaarden voor de besturingssystemen die de overheid gebruikt: “Internet kan robuuster worden gemaakt, want wanneer meerdere standaarden worden gebruikt is het volledige systeem minder kwetsbaar. Het kan gevaarlijke situaties opleveren als de overheid alleen maar met één standaard werkt.”

Heemskerk zegde eerder de Tweede Kamer toe het gebruik van open standaarden (OS) en open-source software (OSS) bij de overheid te bevorderen. In zijn gesprek met Leenaars lichtte Heemskerk nog eens toe: “Laten we OS niet heilig verklaren, maar wel heel goed kijken hoe we het kunnen toepassen. Het is een belangrijk onderwerp. De resulaten van deze consultatie kunnen we goed gebruiken bij het bepalen van het beleid.”

Het volledige consultatiedocument staat op de site van ISOC