Antwoorden op kamervragen over zogenaamde spookraadsleden

Antwoorden op kamervragen van het lid Heijnen (PvdA) over zogenaamde spookraadsleden.

1. Vraag
Kent u de inhoud van de motie die de Gemeenteraad van Leiderdorp1) maandag 7 mei jl. heeft aangenomen waarin u opgeroepen wordt om de wet aan te passen om op te kunnen treden tegen volksvertegenwoordigers die hun verantwoordelijkheden niet oppakken en veelvuldig bij vergaderingen afwezig zijn, zogenaamde “spook­raadsleden”?

1. Antwoord
Ja.

2. Vraag
Bent u bereid om tegemoet te komen aan het verzoek van de gemeente Leiderdorp? Zo ja, op welke termijn en manier? Zo neen, waarom niet?

2. Antwoord
Hoewel ik mij het ongenoegen over de situatie kan voorstellen, is de beoordeling van het niet (of in onvoldoende mate) functioneren van volksvertegen­woordigers aan het electoraat. Volksvertegen­woordigers worden in Nederland zonder last of ruggespraak gekozen en zijn dus over hun functio­neren verant­woording schuldig aan de kiezer. Zij kunnen daarbij zelf, binnen de grenzen die de wet stelt, invulling geven aan de uitoefening van hun mandaat. Een waarde­oordeel over het niet, of in onvoldoende mate, functioneren van individuele volks­vertegen­woordigers past een ander orgaan om die reden niet. Overigens kan de Gemeenteraad op grond van artikel 4 van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden bij verordening kan bepalen dat 20% van de vergoeding voor de werkzaam­heden wordt uitgekeerd op basis van het aantal bijgewoonde vergaderingen.

3. Vraag
Wilt u in dit verband nagaan hoeveel “spookraadsleden” er naar schatting in Nederland zijn en deze informatie aan de Kamer doen toekomen?

4. Vraag
Welk bedrag is naar schatting aan raadsvergoedingen c.a. gemoeid met “spookraadsleden”?

5. Vraag
Wilt u nagaan of het probleem van plichtsverzakende gekozen vertegenwoordigers ook speelt in Provinciale Staten en de Kamer deze informatie doen toekomen? Zo neen, waarom niet?

3, 4 en 5. Antwoord
Zoals gezegd kan alleen de kiezer een waardeoordeel uitspreken over het niet, of in onvoldoende mate, functioneren van individuele volksvertegenwoordigers. Schattingen van aantallen plichtsverzakende vertegenwoordigers en de kosten daarvan zijn dan ook niet te geven.

6. Vraag
Deelt u het oordeel dat zelfs een beperkt aantal plichtsverzakende raadsleden het vertrouwen in de lokale democratie ondermijnt en daarmee een smet werpt op de overgrote meerderheid van hardwerkende gemeenteraadsleden? Zo ja, wat gaat u hieraan doen? Zo neen, waarom niet?

6. Antwoord
Zie het antwoord op vraag 2.

1) Website www.leiderdorp.nl