LNV en keuringsdiensten ondertekenen overeenkomst plantkeur

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de vier keuringsdiensten in de plantaardige sector hebben in Den Haag de meerjarenovereenkomsten Plantkeur ondertekend. Hiermee is de laatste fase van het project Plantkeur begonnen.

In de meerjarenovereenkomsten zijn de intenties die LNV, het bedrijfsleven en de keuringsdiensten op 15 mei 2006 hebben vastgelegd in het convenant Plantkeur per keuringsdienst uitgewerkt. Hierdoor kunnen op 1 september dit jaar de fytosanitaire inspecties en controles daadwerkelijk over gaan van de Plantenziektenkundige Dienst (PD) van het ministerie naar de keuringsdiensten. De vier keuringsdiensten in de plantaardige sector zijn Bloembollenkeuringsdienst (BKD), het Kwaliteitscontrolebureau voor groenten en fruit (KCB), de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) en Naktuinbouw.

In de laatste fase van Plantkeur worden de werkzaamheden gefaseerd overgedragen. In totaal 85 medewerkers van de PD gaan in dienst bij de verschillende keuringsdiensten. De PD-medewerkers nemen hun kennis en ervaring mee zodat de hoge kwaliteit van het fytosanitaire inspectie- en controlewerk gegarandeerd blijft. Behalve de overdracht van werkzaamheden zal ook de reorganisatie van de PD worden afgerond, zodat ook de vernieuwde PD als kennis- en toezichtautoriteit op het gebied van plantgezondheid aan de slag kan.