Meer aandacht voor risico's van cybercrime

Staatssecretaris Ank Bijleveld heeft aangekondigd meer aandacht te willen vestigen op de risico's van internetcriminaliteit. Ook hecht zij belang aan de opsporing en vervolging van cybercrime. Bijleveld zei dat in reactie op een rapport over internetcriminaliteit van GOVCERT; het Computer Emergency Response Team van de Nederlandse overheid.

Bijleveld wil ervoor zorgen dat www.waarschuwingsdienst.nlwww.waarschuwingsdienst.nl (extern) meer onder de aandacht komt van de burger. Waarschuwingsdienst.nl is een bron van informatie over veilig internetten en geeft voorlichting en adviezen over computerbeveiliging.

Ook vindt de staatssecretaris het van belang dat meer gemeenten aansluiting zoeken bij GOVCERT. Nu zijn dat maar vijf gemeenten.

'Op de een of andere manier blijft het fenomeen cybercrime voor het grote publiek nog te onzichtbaar. Dat zal moeten veranderen. Niet alleen voor burgers, maar ook voor overheden en bedrijfsleven. De gegevens en trends uit het rapport geven daar alle aanleiding toe', aldus Bijleveld.