Nederlandse militair omgekomen bij aanslag in Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag in Tarin Kowt is vanmorgen een Nederlandse militair omgekomen. Het gaat om de 20-jarige soldaat der eerste klasse Timo Smeehuijzen uit Amsterdam. Hij maakt deel uit van het 42ste Bataljon Limburgse Jagers. Ook kwam bij de aanslag een aantal Afghaanse kinderen om het leven. Drie Nederlandse militairen en een aantal Afghaanse burgers raakten gewond. Generaal Dick Berlijn, Commandant der Strijdkrachten, maakte dit vanmiddag tijdens een persbijeenkomst bekend.

Inmiddels zijn de families van de omgekomen en gewonde militairen geïnformeerd.

De gewonde militairen zijn overgebracht naar het hospitaal op Kamp Holland. Hun toestand is stabiel. De Afghaanse gewonden liggen in het hospitaal in Tarin Kowt.

De aanslag vond plaats om 11.05 uur Afghaanse tijd. Een Provinciaal Reconstructie Team werd begeleid door de Quick Reaction Force (QRF). De militairen van de QRF werden in hun YPR-pantservoertuig getroffen toen vanuit een zijstraat een bomauto tegen hen aanreed en tot ontploffing kwam.

Minister Eimert van Middelkoop heeft de Ministerraad op de hoogte gebracht van de aanslag. Het kabinet heeft geschokt gereageerd. Van Middelkoop zei diep geraakt te zijn door de gebeurtenis en betuigde zijn oprechte deelneming aan de familie.

Aan het eind van de middag is ook tijdens de Open Dagen van de luchtmacht het nieuws van de zelfmoordaanslag in Afghanistan bekendgemaakt. Onder de 80.000 mensen die zich op de vliegbasis Volkel bevonden, was het na het bericht indrukwekkend stil.