'Netwerken in de veehouderij' introduceert de 'vrije actor'

Tijdens de Netwerkontmoetingsdag op 15 juni in Sterksel presenteert Wageningen UR het rapport 'Netwerken met vrije actoren' aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Hierin staan ervaringen van drie jaar 'Netwerken in de veehouderij' beschreven.

Een vrije actor is een begeleider met zowel inhoudelijke kennis als procesvaardigheden die vanuit een onafhankelijke positie in staat is om groepen te ondersteunen bij hun streven naar een duurzame veehouderij. Elk netwerk heeft een vrije actor nodig om te kunnen functioneren. Het rapport is vooral interessant voor mensen en organisaties die zich (willen) bezighouden met netwerkactiviteiten.

Het rapport 'Netwerken met vrije actoren' is een publicatie van het beleidsondersteunend onderzoekprogramma 'Netwerken in de veehouderij' van Wageningen UR. Dit programma wordt gefinancierd door het ministerie van LNV en ondersteunt een aantal netwerken van veehouders en anderen om te komen tot een duurzame veehouderij.

Na een kleine drie jaar ervaring met 115 netwerken van veehouders is er een nieuwe benadering ontwikkeld die perspectief biedt voor het stimuleren van duurzame innovaties, namelijk de aanpak van 'netwerken met vrije actoren'. Kenmerkend van deze aanpak is de functie van de vrije actor die vooral stuurt op energie en verbinding. In de huidige kennismarkt wordt deze rol nauwelijks opgepakt. Het programma 'Netwerken in de veehouderij' heeft deze leemte op een nieuwe manier met kenniswerkers ingevuld. Het rapport beschrijft het ontwikkelingsproces van het onderzoekprogramma, de methodieken die zijn gebruikt bij de begeleiding van deze netwerken, de interventiestrategieën die door netwerkbegeleiders zijn toegepast en de effecten ervan.

Voor het functioneren van de vrije actor zijn al bestaande hulpmiddelen verder ontwikkeld die de actor helpen met het herkennen van situaties in netwerken en passende interventiestrategieën daarbij.

Het ministerie van LNV ziet het programma 'Netwerken in de veehouderij' als een experiment om via stimulering en facilitering een impuls te geven aan verduurzaming van de landbouw. Subdoelen zijn het verbeteren van de kennisdoorstroming, ervaring opdoen met een netwerkbenadering, vergroten van zelfredzaamheid van zowel sector als keten, en vraaggestuurd werken.

Het onderzoeksprogramma 'Netwerken in de veehouderij' loopt in 2007 af. Als vervolg hierop stelt het ministerie van LNV van 3 september tot en met 1 oktober 2007 de subsidie 'Praktijknetwerken veehouderij' open. Samenwerkingsverbanden van veehouders kunnen hierbij subsidie aanvragen voor onder meer de kosten van een procesbegeleider die als vrije actor kan fungeren.