Eerste diploma’s opleiding voor vliegtuigmonteur

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap reikte maandag de eerste diploma’s vliegtuigmonteur uit. De geslaagden zijn leerlingen van het Vaktechnisch Opleidingscentrum ‘Fokker’ (VTOC) op Schiphol Oost.

In september 2005 startte de opleiding. De kersverse vliegtuigmonteurs gaan werken bij een onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht.

Daar zijn ze bijzonder welkom want de luchtmacht heeft een voortdurende behoefte aan technisch personeel voor haar vliegtuigen en helikopters. Per jaar zijn er 200 nieuwe mensen nodig om in het onderhoud aan vliegtuigen en helikopters te voorzien. "En dat valt niet mee", zo gaf Van der Knaap aan. " Het aanbod van technisch personeel op de arbeidsmarkt is niet groot."

Hoewel er geen kant en klare oplossing ligt, is de diploma-uitreiking volgens de staatssecretaris een teken dat Defensie op de goede weg is. "Het voordeel van instroomtrajecten zoals het VTOC aanbiedt, is dat leerlingen vroegtijdig en goed worden opgeleid. Bovendien zijn ze daarna verzekerd van een baan bij de Koninklijke Luchtmacht. Een ander voordeel is dat deze opleiding volledig aansluit op de eisen van de civiele partners van de luchtvaartsector." Dit geeft de leerlingen ook na hun militaire contract vooruitzichten voor een verdere loopbaan buiten luchtmacht. Al hoopt Van der Knaap dat ze natuurlijk zo lang mogelijk bij "ons" blijven, zo vertelde hij de geslaagden. VTOC “Fokker” leidt al sinds 1999 leerlingen op die vervolgens ook werk vinden in de luchtvaartbranche.