Programma Erfgoed van de Oorlog van start

Staatssecretaris Bussemaker presenteert vandaag de criteria om in aanmerking te komen voor subsidie voor het programma Erfgoed van de Oorlog.

Bijzonder erfgoedmateriaal uit WO2

Binnen dit programma kunnen organisaties subsidie aanvragen voor het behouden en presenteren van belangrijk materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. Er is in totaal 21,6 miljoen euro subsidie beschikbaar.

Het programma is een tijdelijke stimulans vanuit het ministerie van VWS om belangrijk materiaal uit en over de Tweede Wereldoorlog te behouden en het gebruik hiervan te stimuleren. Met unieke materialen en verhalen uit en over de periode ’40 –’45 kunnen mensen een eigen beeld vormen over de Tweede Wereldoorlog en zo de herinnering invulling geven.

Het programma Erfgoed van de Oorlog richt zich vooral op materiaal van instellingen. Materiaal van privé-personen kan ook in aanmerking komen voor subsidie, als het wordt overgedragen aan een instelling die erfgoed beheert (zoals archieven of musea). Om in aanmerking te komen voor subsidie, gelden een aantal criteria. Het gaat om het behouden van erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog en om het toegankelijk maken daarvan voor een breed publiek. Denk daarbij aan foto’s, beeld- en geluidsmateriaal, persoonlijke verzamelingen, drukwerk, archieven, maar ook voorwerpen.

De materialen kunnen afkomstig zijn uit het Koninkrijk der Nederlanden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, voormalig Nederlands-Indië (sinds 1949 Indonesië), Suriname en de Nederlandse Antillen.

Het Programma Erfgoed van de Oorlog loopt tot en met 2009. De criteria voor subsidie zijn te vinden in de brochure Programma Erfgoed van de Oorlog, beleidskader voor subsidiëring. Deze staat in het dossier Erfgoed van de Oorlog.