Spetterende start werkbezoek staatssecretaris Bijleveld aan de Nederlandse Antillen

Met een spectaculaire tocht met een Super-RHIB (Rigid Hull Inflatable Boat) is staatssecretaris Bijleveld dinsdag begonnen aan haar tweede werkbezoek aan de Nederlandse Antillen. Zij was te gast bij de Kustwacht op Curaçao. De staatssecretaris werd met ceremonieel eerbetoon op Marinebasis Parera ontvangen door commandeur Frank Sijtsma (Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied en tevens Commandant Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba).

Commandeur Sijtsma ontvangt staatssecretaris Bijleveld op Marinebasis Parera

Bij de Marinebasis Parera kreeg zij een uitgebreide briefing over het werk van de Kustwacht en de Koninklijke Marine in het Caribisch Gebied. Hierna volgde een rondleiding door het ‘Rescue and Coordination Centre’ en het kustwachtsteunpunt Curaçao. De afgelopen jaren zijn de drugstransporten aanzienlijk afgenomen dankzij de inzet van walradars en beter materieel op zee en in de lucht. Dat geldt bij voorbeeld voor de super-RHIB, een buitengewoon snelle en wendbare boot die ingezet wordt bij het onderscheppen van drugstransporten in de Caribische Zee. In totaal beschikt de Kustwacht over twaalf van deze snelle boten. Het bezoek werd afgesloten met een bezoek aan de kustwachtcutter Jaguar.

De komende dagen staat het bezoek van staatssecretaris Bijleveld in het teken van besprekingen over de voortgang van de staatkundige hervormingen, die vorig jaar zijn overeengekomen. Verder zullen de staatssecretaris en minister van Justitie, Hirsch Ballin, op donderdag 21 juni gesprekken voeren over een mogelijke voortzetting van het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen (PVNA) met nog eens twee jaar tot december 2009.