Oprichting kenniscentrum Command and Control

Acht NAVO-landen zetten onlangs hun handtekening voor het opzetten van een gezamenlijk Command and Control expertisecentrum. Nederland is behalve deelnemer, ook gastland voor dit innovatieve centrum dat voorlopig huisvest in Ede.

Concreet gaat het centrum zich vooral inzetten om Command and Control tijdens missies en oefeningen te toetsen. Daarnaast bestaan de taken uit het analyseren en het mee ontwikkelen van nieuwe concepten. Het centrum fungeert als een ‘kennismakelaar’, waarbij ze gebruik maakt van eigen expertise en kennis in de deelnemende landen.

De NAVO-status van het Command and Control (C2) Centre of Excellence (NATO C2COE) kan samenwerking binnen de NAVO of afzonderlijke lidstaten aanzetten, beïnvloeden en intensiveren.

Naast de ontwikkelingen binnen de NAVO is het C2CEO ook van nut voor de afzonderlijke krijgsmachten. Voor Nederland kan het centrum ondersteuning bieden aan de commandovoering. Bijvoorbeeld voor de systemen CAMS (verantwoordelijk voor ‘state of the art’ Combat Management Systemen aan boord van Nederlandse marineschepen), AOCS (voor optreden in de lucht) en C2SC (verantwoordelijk voor commandovoeringssystemen, zoals TITAAN, ISIS en AFSIS, voor operaties op de grond).

België, Duitsland, Noorwegen, Slowakije, Spanje, Turkije en de Verenigde Staten vormen de andere deelnemers van het C2COE. Nederland vult als gastland 11 functies. Duitsland en Noorwegen dragen ieder bij met twee functies en de overige landen met één functie.