Beantwoording kamervragen over mogelijke mishandeling door militairen in Eindhoven

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op vragen van het lid Peters (Groen Links) aan de minister van Defensie over de mogelijke mishandeling door negen militairen in Eindhoven, ingezonden 23 mei 2007 (2060715540).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Antwoorden op vragen van het lid Peters (Groen Links) over de mogelijke mishandeling door negen militairen in Eindhoven (ingezonden 23 mei 2007).

1. Is het waar dat de politie in Eindhoven negen militairen die gelegerd zijn in Oirschot, heeft aangehouden voor de mishandeling van een 28-jarige man, die daarbij buiten bewustzijn is geraakt en is opgenomen in het ziekenhuis? Klopt het dat de verdachten zonder enige aanleiding op de man insloegen en hem schopten, zoals een woordvoerder van de regiopolitie verklaarde? 1)

De politie in Eindhoven heeft negen militairen die gelegerd zijn in Oirschot, aangehouden voor de vermoedelijke mishandeling van een 28-jarige man. Naar de juiste toedracht van deze gebeurtenis wordt op dit moment onder leiding van het Openbaar Ministerie door de Koninklijke Marechaussee onderzoek gedaan.

2. Hoe duidt u deze gebeurtenis in het kader van de maatregelen die u heeft afgekondigd om dit soort misdragingen te voorkomen?

3. Deelt u de mening dat de maatregelen blijkbaar niet adequaat zijn of niet voldoende duidelijk zijn gemaakt aan het defensiepersoneel?

4. Wat gaat u doen om dit soort misdragingen in de toekomst wel te voorkomen?

De nieuwe defensiebrede gedragscode maakt onderdeel uit van de maatregelen ter bestrijding van ongewenst gedrag die zich vooral richten op de bevordering van een sociaal veilige werkomgeving bij Defensie. Deze maatregelen zullen ongewenst gedrag terugdringen, maar helaas nooit geheel uitsluiten.

Van geheel andere orde is gedrag zoals de vermoedelijke groepsgewijze mishandeling in Eindhoven. Dergelijk wangedrag is strafbaar en past op geen enkele wijze bij het uitoefenen van een militair beroep. Van keuring tot opleiding en vorming staat dit bij alle defensieonderdelen als een paal boven water. Wanneer een militair zich toch hieraan schuldig maakt wordt krachtdadig opgetreden.

5. Zijn de betrokken militairen overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee?

Ja

6. Welke consequenties hebben de betreffende misdragingen voor de betrokken militairen in het kader van de onlangs door u afgekondigde maatregelen?

De betrokken militairen zijn in afwachting van het nemen van rechtspositionele maatregelen geschorst. Dit wijkt niet af van de bij voor de afgekondigde maatregelen toegepaste procedure.

1) ANP, 16 mei 2007